ZNATE LI ŠTA SE DOGAĐA POSLE SMRTI? Postoji tačan redosled, stvari su JEZIVE, NIKAKO NIJE ZA OSETLJIVE!
Telo, Foto: News1/ Filip Plavčić

ovo niste znali!

ZNATE LI ŠTA SE DOGAĐA POSLE SMRTI? Postoji tačan redosled, stvari su JEZIVE, NIKAKO NIJE ZA OSETLJIVE!

Verovali ili ne, nakon smrti se dešava mnogo neobičnih stvari o kojima prosečan čovek ne razmišlja

Objavljeno: 12:57h

Kada umremo, naše telo prolazi kroz nekoliko procesa pre nego što se konačno pretvori u prah.

1. Srce prestaje da kuca i krv se skuplja

Kada srce prestane da kuca, lekari zvanično proglašavaju osobu mrtvom i određuju vreme smrti. Nakon toga, svi delovi tela će početi da umiru različitim brzinama. Srce više ne pumpa krv po telu, pa se skuplja u arterijama i venama.

2. Telo menja boju

Kada krv prestane da cirkuliše, taloži se u donjem delu tela, usled gravitacije. Telo izgleda malo plavo, a neki delovi su veoma bledi.

3. Algor mortis ili mrtvačko hlađenje

Algor mortis se javlja kada telo počne da se hladi. Standardna telesna temperatura treba da bude 37 stepeni Celzijusa, ali nakon smrti telo gubi ovu temperaturu za oko 0,8 stepeni svakog sata. 4. Rigor mortis ili ukočenost mrtvog tela

Nekoliko sati nakon smrti javlja se rigor mortis, odnosno ukočenost tela. Ovo se dešava zbog smanjenja nivoa adenozin trifosfata (ADT). Proces obično počinje ukrućenjem očnih kapaka i mišića vrata.

5. Trzanje

Iako je osoba umrla, njeno telo može da se trza i pomera satima nkon smrti.

6. Lice je "ispravljeno"

Ironično, kada osoba umre, njeno lice se zapravo spljošti, oslobađajući se bora dok mišići prestaju da se skupljaju.

7. Creva se prazne

Dok se većina tela steže zbog smrtonosne ukočenosti, postoje neki delovi koji se zapravo olabave - uključujući sfinkter. Razlog za to je taj što kada je osoba živa, sfinkter kontroliše mozak - koji je sada mrtav.

8. Telo emituje truo miris

Ovakvi mirisi su rezultat odumiranja ćelija u telu koje oslobađaju enzime da obaveste obližnje bakterije i gljivice da je nešto umrlo.

9. Telo napadaju živi organizmi

Nakon što bakterije i gljivice pronađu svoj put, telo će biti napadnuto od insekata kao što su brašnaste bube. One će položiti svoja jaja iz kojih će se kasnije izleći crvi.

10. Neobični zvuci

Kada nastupi ukočenost, tela mogu da ispuštaju mnogo različitih zvukova, uključujući podrigivanje i škripanje

11. Bakterije izjedaju creva

Većina ljudi već zna da je ljudska creva puna bakterija. Kada je osoba živa, imuni sistem drži bakterije pod kontrolom. Ali kada umre i imuni sistem više ne funkcioniše, bakterije počinju da divljaju - i jedu creva.

12. Truljenje

Do truljenja dolazi kada naše ćelije nastave da se razgrađuju i kohezija tkiva se gubi dok proteini počinju da se razgrađuju. 15. Kosti se raspadaju

Kosti su poslednja stvar koja se lomi. Ovaj proces počinje kada bakterije, gljivice i drugi organizmi stignu do kosti. Kada se kosti razgrađuju, ostaje hidroksiapatit, mineral kostiju koji se pretvara u prašinu.

(Espreso / NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.