EVO KAKO DA PRAVILNO IZMERITE KRVNI PRITISAK: Svi prave ove dve GREŠKE
Pritisak, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

EVO KAKO DA PRAVILNO IZMERITE KRVNI PRITISAK: Svi prave ove dve GREŠKE

Visina krvnog pritiska može da ukaže na mnoge zdravstvene probleme

Objavljeno:

Merenje krvnog pritiska predstavlja jednu od medicinskih metoda koju svi možete da obavljate samostalno, bez napuštanja sobe.

Međutim, kako je malo ko zaista stručan i ovaj postupak obavlja amaterski, donekle i automatski jer nije u pitanju složen proces, potkradu se i greške usled koji rezultat ne prikaže stvarno stanje.

Iskustva su pokazala da je klasičan, starinski aparat sa pumpicom i stetoskopom precizniji od digitalnog merača. S obzirom na to da previsok ili previše nizak krvni pritisak mogu da ukažu na brojne probleme sa zdravljem, smatramo da je važno da uvek znate tačne rezultate merenja.

Ukoliko koristite stariji tip aparata, obmotajte manžetnu oko nadlaktice leve ruke, tako da se ona nalazi na oko 2 cm iznad jame na unutrašnjoj strani lakta. Uglavnom se koristi leva ruka jer se na njoj brže primete oscilacije pritiska ako se merenje vrši više puta zaredom. Stetoskop postavite ispod donje ivice manžetne, na jamu, tako da jedan delić stetoskopa bude prekriven.

U uši stavite slušalicu i pumpicom brzo napumpajte do 180. Točkićem na pumpici polako popuštajte vazduh, osluškujte i pratite kazaljku. Gornji pritisak ćete otkriti kada čujete otkucaj srca prvi put, a donji pritisak kada ga čujete poslednji put.

1 / 4 Foto: Profimedia

Optimalne vrednosti pritiska su 1120 sa 80, ali po važećim standardima, normalan je pritisak do 140 sa 90 mmHg

Mnogi ljudi se, međutim, ne pripreme dobro za merenje krvnog pritiska. Pre samog merenja, neophodno je da sedite i odmarate makar 10 minuta. Takođe treba voditi računa o temperaturi, unosu kofeina i nikotina, neposredno pre merenja, jer ove amterije utiču na promene pritiska. Preporuka je da se pritisak meri minimum 45 minuta nakon konzumiranja neke od navedenih supstanci.

Druga greška koju mnogi prave je preterano zatezanje manžetne. Ispravne rezultate ćete dobiti ako se stisak manžetne oseća, ali ne stvara neprijatnost. Isto tako, manžetna ne sme da bude labava.

(Espreso/actavis.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.