NA VRUĆINI SE NAJLAKŠE INFICIRATE "TAMO DOLE": Ovo su 5 načina da se ZAŠTITITE OD BAKTERIJA
Vagina, Foto: Profimedia

SAVETI

NA VRUĆINI SE NAJLAKŠE INFICIRATE "TAMO DOLE": Ovo su 5 načina da se ZAŠTITITE OD BAKTERIJA

Preterano znojenje, kojem smo leti skloniji, utiče na celo telo, pa tako i na polne organe. Evo kako da se zaštitite od infekcija.

Objavljeno: 23:39h

U vrelim letnjim danima, ne samo što se preterano znojite, dehidrirate i osećate se manje poletno kada su temperature iznad 30 stepeni Celzijusa, nego možete "navući" neku od infekcija, što posebno važi za žene i njihove intimne delove. O čemu je reč?

Nakupljanje znoja u intimnoj regiji može da dovede do infekcija, posebno gljivičnih, a simptomi koji se javljaju su svrab, bol, peckanje, višak sekreta i često jak i neprijatan miris.

Farmaceutkinja Bina Mehta kaže kako gljivične infekcije poput kandide se najviše razvijaju u toplim i vlažnim uslovima. Upravo je to period letnjih meseci. Tada su ove infekcije mnogo češće nego inače, jer je vagina i predeo oko nje više izloženiji.

Potrebno je da vagini pružite adekvatnu negu, a ovo su neki od saveta kako da je rashladite i sačuvate od potencijalnih infekcija:

1. Izaberite dobar donji veš

Da biste izbegli neku od infekcija tokom leta, savetuje se da nosite odeću koja ''diše'', kao što je pamučni donji veš. Takođe, jedan od saveta jeste da svaki put skinete kupaći kada izađete iz vode i zamenite čistim. Na taj način se neće skupljati vlaga oko intimne regije, a koja je pogodna za rast bakterija.

2. Perite se samo vodom

Stručnjaci upozoravaju da različiti preparati, pogotovo kupke i šamponi mogu da poremete pH vrednost vagine, zato savetuju da je ispirate isključivo čistom vodom i blagim ili bebi sapunom.

3. Smanjite znojenje

Pokušajte da izbegavate najveću vrućinu u toku dana u periodu od 12 do 15 časova. Ako ste već napolju, trudite se da provodite vreme u hladovini. Na taj način ćete se manje znojiti.

4. Redovno peglajte veš

Nakon pranja donjeg veša, vruća pegla je lek za bakterije, koje se tu zadržavaju i ne mogu u potpunosti da se uklone pranjem na niskim temperaturama.

5. Pravilno se brišite

Koliko vas zna kako se najpravilnije briše intimna regije nakon upotrebe toaleta? Brisanje od napred ka nazad sprečava da bekterije iz rektuma završe u vagini. Imajte to na umu!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.