BIVŠA SRPSKA SNAJKA SE POŽALILA NA PROBLEM KOJI JE NOĆNA MORA MNOGIH TRUDNICA: Ovo muči slavnu manekenku! (FOTO)
Andrijana Lima, Foto: Profimedia

nije joj lako

BIVŠA SRPSKA SNAJKA SE POŽALILA NA PROBLEM KOJI JE NOĆNA MORA MNOGIH TRUDNICA: Ovo muči slavnu manekenku! (FOTO)

Ozbiljnija stanja pak predstavljaju posledice problema sa bubrezima praćen izrazitijim skokomkrvnog pritiska i metaboličkim disbalansom dok preeklamptična stanja moraju da budu pod strogim nadzorom ginekologa i interniste

Objavljeno:

Adrijana Lima sprema se za treći porođaj. Brazilska manekenka sa filmskim producentom Andreom Lemerom čeka sina, a na Fejsbuku se požalila na oticanje nogu u trudnoći što je čest problem budućih mama.

"Otečena stopala i noge, jedva čekam svog dečaka", napisala je Adrijana Lima naglasivši su ovakvi problemi ipak slatke muke jer im predstoji najlepši događaj- rođenje deteta.

A zbog čega se javljaju otoci u trudnoći? Otoci se mogu pojaviti na nogama, rukama ili na licu. Povećanje volumena krvi, anemija, proširene vene i porast telesne težine neki su od uzročnika otoka. Ozbiljnija stanja pak predstavljaju posledice problema sa bubrezima praćen izrazitijim skokomkrvnog pritiska i metaboličkim disbalansom dok preeklamptična stanja moraju da budu pod strogim nadzorom ginekologa i interniste.

Andriana Lima
foto: Printscreen/Facebook/Adriana Lima

Otoci postaju izraženiji kako trudnoća napreduje, odnosno od petog meseca, a naročito u poslednjem trimestru trudnoće, i to kao posledica rasta bebe, rastezanja miofascijalnih struktura prednjeg trbušnog zida i fascije leđa. Treba napomenuti da je pritisak na venske i limfne sudove i žlezde u preponama i u predelu kičme značajan faktor pojave otoka. A buduće mame sigurno primećuju da otoci bivaju izraženiji prilikom sedenja i stajanja i da se delimično umanjuju u ležećem stavu.

Rešenja su izbalansirana ishrana, sa malo soli i ugljenih hidrata, kontrolisanje krvnog pritiska i fizička aktivnost pod nadzorom fizioterapeuta.

Pomažu i manulene limfne drenaže koje treba da obavljaju obučeni terapeuti, preventivne kompresivne čarape, koje se nose samo dok ima otoka na nogama, vežbe za distalne ekstremitete (šake i stopala) odnosno lagane vežbe uz veći broj ponavljanja i podizanje nogu na zid ili na nekoliko jastuka.

Adrijana Lima iz braka sa našim proslavljenim košarkašem Markom Jarićem ima ćerke Sijenu i Valentinu. Taj brak trajao je od 1009. do 2014. godine.

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.