IZDAT CRVENI ALARM, OPASNA BAKTERIJA VREBA IZ HRANE! Cela nacija upozorena na nju
U organizam treba unositi puno vitamina, Foto: Printscreen/Reddit

pažnja

IZDAT CRVENI ALARM, OPASNA BAKTERIJA VREBA IZ HRANE! Cela nacija upozorena na nju

Bakterija listerija nastaje kada osoba konzumira hranu ili piće koji su zaraženi bakterijama i bakterijskim toksinima,parazitima i virusima.

Objavljeno:

Malo je onih koji ne vole leto, čak i kada temperature postanu previsoke. Međutim, ne dozvolite da zbog čari lepog vremena zaboravite na letnje zamke koje mogu biti veoma opasne.

Opasnost dolazi od različitih vrsta bakterija koje se na visokim temperaturama razmnožavaju velikom brzinom, što je važno u pripremi hrane. Listerija je jedna od posebno opasnih bakterija jer izaziva bakterijsku crevnu infekciju, listeriozu – za žena.rs kaže nutricionistkinja Jasna Vujučić.

Pratite puteve prenosa bakterija

U najvećem broju slučajeva trovanje hranom se javlja kada osoba konzumira hranu ili piće koji su zaraženi bakterijama, bakterijskim toksinima, parazitima ili virusima, pa je bolje sprečiti nego lečiti.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

– Razmišljajte o putevima prenosa bakterija i sprečite ih dobrim higijenskim merama, čistim rukama, alatima, priboru i načinima pripreme hrane. Hranu pripremajte tako da je dovoljno termički obrađujete. Ne birajte namirnice sumljivog kvaliteta, dobro ih perite pod mlazom hladne vode, a budite naročito oprezni kod zamrzavanja i odmrzavanja – savetuje Vujućić.

Listeria monocytogenes dospeva u hranu preko zemljišta ili vode, a životinje nosioci ove bakterije mogu biti izvor kontaminacije prehrambenih proizvoda životinjskog porekla.

– Ova bakterija može biti prisutna u u velikom broju prehrambenih proizvoda, koji se čuvaju u frižideru, zbog sposobnosti razmnožavanja na niskim temperaturama. Može se naći u nepasterizovanom mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesu i mesnim prerađevinama, sirovoj i dimljenoj ribi. Higijena i dobra termička obrada namirnica su najpouzdaniji način da sprečite neželjene posledice trovanja – objašnjava nutricionistkinja.

Šta je listerioza i kako se prenosi

Trovanje hranom je kod većine blagog inteziteta, ali može biti i znatno izraženije, sa teškim simptomima, pa čak i fatalnim.

Prenosi se konzumiranjem kontaminire hrane, direktnim kontaktom sa životinjama, intrauterino sa majke na dete, za vreme porođaja kontaktom sa sekretom genitalnih organa majke i preko majčinog mleka. Kako je listeria slabo patogena bakterija, bolest se uglavnom javlja kod odraslih osoba sa oslabljenim imunitetom kao i kod trudnica i starijih osoba – kaže dr Ličina.

Prvi simptomi, brza reakcija

Zdravi odrasli ljudi obolevaju ako je hrana masivno kontaminirana ovim mikroorganizmom. Infektivna doza nije sa sigurnošću utvrđena, zavisi od osetljivosti pacijenta i varira u odnosu na serotip. Kod osetljivih osoba broj bakterija ispod 1000 može izazvati bolest, piše na sajtu Zavoda za javno zdravlje Subotice.

Listerioza je bakterijska crevna infekcija koja nastaje posle konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama iz roda Listeria. Na samom početku bolesti simptomi su relativno blagi, sa povišenom temperaturom, groznicom i bolom u mišićima tako da bolest najviše podseća na grip. Simptomi koji stižu iz gastrointestinalnog trakta javljaju se oko 12 sati posle konzumiranja kontaminirane hrane, a manifestuju se kao mučnina, povraćanje i dijarea. Mogu biti jedini simptomi bolesti, ali češće su uvod u ozbiljnije probleme, pa se hitno treba javiti svom lekaru – savetuje dr Ličina.

Dva su oblika listerioze, pa je neinvazivna blaga forma bolesti koja se manifestuje dijarejom, povišenom temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima. Drugi oblik, invazivna listerioza je ozbiljniji ali se uglavnom javlja kod visoko rizičnih grupa populacije, u koju spadaju trudnice, novorođenčad, onkološki bolesnici, generalno osobe sa oslabljenim imunitetom, stare osobe i odojčad.

Kad bolest uznapreduje, teži problemi

Listerioza je praćena opštom slabošću organizma, a u težim oblicima trovanja manifestuje se jakom glavoboljom, ukočenim vratom, visokom temperaturom, povraćanjem, gubitkom ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svesti, konvulzije i paralize različitih mišića

U najtežim slučajevima može doći i do teških zapaljenjskih procesa, gnojnog meningitisa, meningoencefalitisa, encefalitisa, endokarditisa... Listerioza trudnica je često je latentna, ali se može manifestovati kao, nejasno febrilno stanje, slično gripu. Pošto se infekcija prenosi transplacentarno i izaziva infekciju ploda, trudnoća se može pre vremena završiti.

Kod lekara po dijagnozu

Dijagnozu trovanja lekar lako uspostavlja fizičkim pregledom i upoređivanjem simptoma. Uz to, može zatražiti i nalaz krvi i uzorak mokraće i stolice da bi se potvrdilo prisustvo bakterija ili parazita. Ukoliko ste pojeli nešto pokvareno, obavezno potražite lekarsku pomoć.

– Najveća komplikacija kod trovanja hranom je dehidratacija, kada telo gubi više vode i elektrolita, pa je za obolelog važno da se hidrira i nadoknađuje izgubljene hranljive materije – savetuje dr Ličina.

(Espreso/Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.