BRZO I LAKO SE REŠITE PREKOMERNOG ZNOJENJA: Ovaj TRIK svima POMAŽE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

KAKO REŠITI PREKOMERNO ZNOJENJE

BRZO I LAKO SE REŠITE PREKOMERNOG ZNOJENJA: Ovaj TRIK svima POMAŽE!

Od sredstava protiv znojenja, preporučuju se antiperspiranti, s tim što je veoma važna njihova pravilna upotreba

Objavljeno:

Znojenje je najčešća muka svih tokom letnjih dana, ali i važna telesna funkcija kojom se organizam štiti od prejakog zagrejavanja. Prejako znojenje se naziva hiperhidroza i predstavlja poseban zdravstveni, ali i kozmetički problem.

Dijagnozu je potrebno da postavi lekar koji može i da preporuči najadekvatniji način lečenja. Lekovima se može smanjiti stimulacija znojnih žlezda, ali se oni uglavnom prepisuju kod sekundarne hiperhidroze – onda kad je prekomerno znojenje izazvano nekom bolešću ili izmenjenim zdravstvenim stanjem. To mogu biti menopauza (karakteristično je znojenje noću), dijabetes, tegobe vezane za tiroidnu žlezdu, nizak nivo šećera u krvi, ali i neke vrste tumora.

Botoks je savremen i, po mišljenju mnogih lekara, jedan od najboljih načina da se spreči prekomerno znojenje, naročito pod pazuhom. Neurotoksin koji je postao popularan kao sredstvo za „peglanje“ bora na licu zaustavlja i rad znojnih žlezda.

Međutim, dobri efekti se mogu postići i bez odlaska lekaru, pre svega ako je znojenje samo posledica visokih temperatura, a ne zdravstvenih tegoba. Važno je prilagoditi ishranu i oblačenje izmenjenim letnjim uslovima. Neophodno je izbaciti alkoholna pića, kafu i jake začine. Kofein i začini direktno stimulišu neurotransmitere u mozgu koji aktiviraju znojne žlezde.

Ovim neurotransmiterima, zapravo, prija opuštanje. Svaka vrsta relaksacije direktno može da utiče na količinu znoja koja vam se sliva niz lice i telo.

1 / 4 Foto: Profimedia

Preporučuje se i da smanjite količinu mlečnih proizvoda u ishrani. Umesto jogurta, probajte da popijete čašu soka od paradajza. Smanjićete unos kalorija, što ima pozitivne efekte i na lepu liniju, a paradajz neutrališe kiseline u telu i smanjuje znojenje.

Podrazumeva se da prilagodite i garderobu vrelim danima – nosite isključivo odeću od prirodnih materijala – pamuka, lana, svile ili viskoze. Proverite i gustinu tkanja – čak i pamučna haljina može sprečiti kožu da „diše“ ako je tkanje suviše gusto.

Da bi fleke od znoja bile manje uočljive, birajte vrlo svetle ili vrlo tamne boje (tamne izbegnite ako morate da boravite na suncu, ali su pogodne za vrele letnje noći).

Mnogima će pomoći i mali trik – na unutrašnju stranu otvora oko ruke, možete zalepiti „znojnicu“ koja će skupljati višak znoja i zaštititi odeću (kupuju se u drogerijama). Dovitljive dame su već primetile da u tu svrhu može da posluži i najtanji dnevni uložak.

Od sredstava protiv znojenja, preporučuju se antiperspiranti, s tim što je veoma važna njihova pravilna upotreba. To znači da ga ovaj preparat treba naneti uveče, posle tuširanja, pre odlaska u krevet, a zatim ujutru ponoviti postupak. Ako koristite običan dezodorans, pobrinite se da pazuh bude potpuno suv pre nego što ga naprskate ili namažete.

Za dlanove i stopala pobornici prirodne kozmetike savetuju sredstva na bazi hamamelisa. Lekovita vodica (hidrolat) od ovog cveta sužava pore i znojne kanale. Naprskajte njom dlanove i stopala i sprečićete ljetnje pojačano znojenje, piše Lepa i srećna.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.