SEDE NIJE PAMETNO ČUPATI, NIKAKO NE RADITE TO: Stručnjak objasnio i ZAŠTO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NE ZANEMARUJTE OVO

SEDE NIJE PAMETNO ČUPATI, NIKAKO NE RADITE TO: Stručnjak objasnio i ZAŠTO!

Pravite samo još veći problem

Objavljeno:

Koliko ste se puta zapitali kada ugledate sedu dlaku da li iznenada starite? Da li čupate sede dlake iz tog straha ili kako biste sačuvali svoju lepotu?

Ukorenjeno je mišljenje da sede dlake nije pametno čupati da ne bi izraslo mnogo više sedih. A evo šta o tome kažu stručnjaci.

- Ništa loše neće da se dogodi ako iščupate sedu vlas s glave. Ali vam neće doneti ni puno dobrog. Čupanje sedih privremeno pomaže da se reši problem, jer je folikul iz kog raste dlaka i dalje živ, pa će iz njega da izraste nova seda dlaka i da zameni onu koju ste iščupali. Ne treba da se brinete da će u blizini iščupane dlake da izraste još više sedih. To je mit, jer svaka dlaka raste iz jednog folikula i nema dodira sa drugom - kaže Šuler.

1 / 4 Foto: Printscreen/TikTok

“Osim toga, čupanjem može da se traumatizuje folikul dlake i da se ošteti tako da u njoj više ništa neće rasti”, objasnio je frizer i kreativni direktor kompanije SACHAJUAN Trey Gillen., napominjujući da ta štetna navika može čak da izazove i infekciju, ožiljke na temenu i ćelavost na nekim mestima.

Takođe je objasnio da seda kosa, osim što u svom folikulu proizvodi manje melanina, često proizvodi i manje sebuma, zbog čega ima drugačiju teksturu od ostalih dlaka.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.