NAUČNICI TVRDE DA MUŠKARCI MORAJU DA OBAVLJAJU MALU NUŽDU SEDEĆI: Evo i zbog čega
Koji muškarci treba da sede dok mokre i zašto, Foto: Pritnscreen

ŠTA RADITI

NAUČNICI TVRDE DA MUŠKARCI MORAJU DA OBAVLJAJU MALU NUŽDU SEDEĆI: Evo i zbog čega

Sedeći položaj smanjuje pritisak u području uretre

Objavljeno:

Tokom protekle decenije, brojne države se sve više okreću kulturi sedećeg olakšavanja. Prema istraživanju objavljenom u naučnoj publikaciji "Plos One", muškarcima sa upalom prostate, koja ometa prolazak urina, može da bude korisno ako sede dok obavljaju malu nuždu.

U istraživanju je urađeno poređenje zdravih muškaraca i muškaraca s problemima sa prostatom. Muškarcima koji pate od problem sa prostatom, sedeći položaj smanjuje pritisak u području uretre, a mokrenje je lakše i brže, otkriveno je u istraživanju.

Kod zdravih muškaraca nema razlike kada stoje ili sede dok uriniraju. Ovo istraživanje potvrdio je i doktor, urolog Džejmin Brahmat.

"Mnogi misle da je mokrenje u sedećem položaju bezazleno. Muškarci koji imaju problem sa prostatom treba da počnu da uriniraju dok sede, jer na taj način opuštaju mišiće u nastojanju da izbace urin. Taj položaj omogućava da potisnu mokraću sa većom snagom nego što to mogu dok stoje", rekao je on.

Ako pročitate mišljenje na raznim forumima, videćete da su mnogi muškarci izričito protiv ove navike, ali postoje i oni koji se zalažu za istu.

Ova priča potiče iz Švedske 2012. godine, kada je jednom lokalnom političaru dojadilo stanje u javnim toaletima u gradu, pa je odlučio da ohrabri ljude da budu pažljiviji. Želeo je da promoviše higijenu i da obezbedi da ljudi više ne moraju da prelaze preko lokve sumnjivog izgleda kada idu u toalet.

Rasprava se zahuktala, a u nekoliko evropskih zemalja, poput Nemačke, postoje javni toaleti u kojima je zabranjeno mokrenje u stajaćem položaju. Na njihovim vratima možete da vidite crveni znak koji pokazuje da je zabranjeno mokrenje u stajaćem položaju.

Osim toga, možda ste čuli priče o tome da sedenje za vreme mokrenja može da spreči nastanak raka prostate ili da unapredi seksualni život muškaraca, ali za to ne postoje naučni dokazi.

Dakle, sve dok osećate da ste se potpuno ispraznili i dok stojite, možete da mokrite u bilo kom položaju. Zadržavanje mokraće može da utiče na nakupljanje bakterija i može da dovede do infekcije bubrega. Simptomi kod kojih se treba zabrinuti uključuju spor mlaz urina, naprezanje pri mokrenju, isprekidan mlaz mokraće, dvostruko ili višestruko mokrenje u kratkom razmaku.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.