OVO JE NAJOTROVNIJI SLADOLED KOJI MOŽETE DA POJEDETE: Srbi nemaju pojma i davaju ga DECI (FOTO)
Sladoled, Foto: Printscreen

VAŽNO

OVO JE NAJOTROVNIJI SLADOLED KOJI MOŽETE DA POJEDETE: Srbi nemaju pojma i davaju ga DECI (FOTO)

Sezona sladoleda je već uveliko otvorena, a rafovi u prodavnicama preplavljeni su mnogima omiljenom poslasticom.

Objavljeno: 16:15h

Sladoled posebno vole naši najmlađi, a nema sumnje da je ovaj slatkiš najbolji ukoliko vam je potrebno osveženje i predah od vrućina. Ipak, dok razgledate frižidere prodavnica u potrazi za omiljenim ukusima, morate se zapitati da li bi domaći sladoled bio bolje rešenje za vas i vašu porodicu.

Naime, većina sladoleda koji su u ponudi po supermarketima sadrži konzervanse, veštačke boje, štetne zaslađivače i ogromne količine šečera, a neretko proizvođaći pribegavaju upotrebi aditiva za produženje roka trajanja, poboljšanje ukusa, izgleda i ostalih karakteristika. U prekomernim količinama aditivi mogu štetno da utiču na zdravlje, posebno kod dece, a emulgatori i stabilizatori u većim količinama mogu da izazovu i laksativno dejstvo.

Danas jedna prosečna kugla sladoleda sadrži oko 250-350 kalorija, što čini više od polovine dnevnog unosa zasićenih masti, čak i bez uzimanja u obzir korneta, sirupa i posipa koji proizvođači dodaju u svoju mešavinu. Još je šokantnija činjenica da preko 50 odsto kalorija u sladoledu dolazi direktno iz njegovog visokog sadržaja masti, dok ostatak dolazi iz ugljenih hidrata.

sladoled
foto: Profimedia

Preterana konzumacija visoko zasićene masne hrane dovodi do toga da nivo lošeg holesterola u krvi počinje da raste, što dalje dovodi do nakupljanje masnih naslaga u arterijama i povećanju šansi za srčane bolesti i moždani udar. Visok sadržaj šećera u sladoledu, posebno glukozno-fruktoznog sirupa koji industrijski sladoledi pretežno sadrže, na sličan način šteti zdravlju srca jer je konzumiranje previše šećera povezano sa većim rizikom obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

S druge strane, lista sastojaka za domaći sladoled prilično je jednostavna i na njoj se nalaze zdrave namirnice, Sve što vam je potrebno su punomasno mleko, jaja, voće po izboru i, najbolje bi bilo, med. Ljubiteljima sladoleda od vanile ili čokolade, potrebni su ekstrakt vanile i kakao, ali za koju god vrstu da se odlučite, znajte da nećete omanuti ako koristite aparat specijalno namenjen za sladoled.

Zdrav sladoled nije lako pronaći u prodavnicama jer zahteva upotrebu skupljih sastojaka i drugačiju tehnologiju proizvodnje, ali ako imate aparat za sladoled kod kuće u svakom momentu možete napraviti domaću varijantu ove ledene poslastice. Ovaj korisni uređaj možete nabaviti po izuzetno povoljnoj ceni putem sajta sasomange.rs, a vaš sladoled napravljen u ovom aparatu biće gotov za manje od 15 minuta.

Bez korišćenja ove sprave, na vašem sladoledu, koliko god imali dobar recept, tokom stajanja u zamrzivaču nahtvataće se led, pa uživanje možda neće biti potpuno. Takođe, postoji i varijanta izrade sladoleda koji će, uz iste jednostavne i zdrave sastojke, biti jednako ukusan kao onaj industrijski. Potrebno je samo da nabavite profesionalni aparat za izradu sladoleda, baš onakav kakav koriste poslastičari i uspeh je zagarantovan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.