SRBI MOGU NASTRADATI OD OVIH LEKOVA, A JEDU IH KAO BOMBONE: Od upozorenja skaču dlake na glavi
Opekotine, Foto: EPA/KIM TIBLANI

oprez

SRBI MOGU NASTRADATI OD OVIH LEKOVA, A JEDU IH KAO BOMBONE: Od upozorenja skaču dlake na glavi

Da li ste znali da određeni lekovi i proizvodi mogu da izazovu simptome nalik na opekotine od sunca? Evo šta da radite.

Objavljeno:

Visoke temperature u julu sasvim su očekivane. Neki ih podnose lošije, poput starijih građana i hroničnih bolesnika, ali oni mlađi, kao i klinci, uživaju u vrelim danima kraj vode. Međutim, preterano izlaganje suncu može da vam donese štetne posledice, pogotovo za vašu kožu i organizam.

Da li ste znali da određeni lekovi i proizvodi mogu da izazovu simptome nalik na opekotine od sunca?

Profesorka Kler Anderson, predsednica Kraljevskog farmaceutskog društva u Velikoj Britaniji, pričala je upravo o tome. Ona je rekla kako neki lekovi sadrže sastojke koji mogu da izazovu fotosenzitivnost. To se dešava kada supstanca iz leka ili preparata uz istovremeno izlaganje UV zracima postane fotoaktivator i dovede do fotosenzitivne reakcije, koje se uglavnom odražavaju na koži u vidu crvenila, osipa ili ekcema.

''Dosta lekova može da vas učini fotosenzitivnijim, uključujući uobičajene lekove kao što su antibiotici, oralni kontraceptivi i antidepresivi, ali naravno neće svi koji ih uzimaju imati reakciju. Neki su više osetljivi od drugih,''objasnila je ona.

Takođe, osim lekova i različiti proizvodi za negu tela, mogu da učine da vam koža bude osetljivija na suncu. Doktori savetuju da budete pažljivi i prilikom nanošenja krema za sunčanje, pogotovo na lice. Obavezno pre kupovine pročitajte uputstvo ili se posavetujte sa farmaceutom ili lekarom.

Oni sa ekcemom ili psorijazom mogu se naći u sličnom položaju. Na primer, ljudi koji imaju ekcem i koriste lekove sa takrolimusom treba da izbegavaju bilo kakvo UV zračenje zbog potencijalnog rizika od nastanka raka kože, upozorili su stručnjaci. Još jedan od saveta je da smanjite korišćenje kozmetike i raznih kremica koje mogu da povećaju osetljivost kože tokom vrelih temperatura.

Naravno, prvi i osnovni savet jeste da izbegavate prekomerno izlaganje sunčevoj svetlosti i ograničite vreme provedeno na suncu. Izbegavajte period kada je UV zračenje najjače, od 12 do 15 časova. Prirodnu zaštitu pronađite u hladovini i redovno unosite tečnosti.Koristite kreme za zaštitu sa faktorom najmanje 30 i osetljive delove tela zaštitite uz pomoć odeće - dugih rukava, košulje i šešira.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.