NAJOPASNIJE PO ZDRAVLJE - Lekari UPOZORAVAJU na ovo meso, PUNO JE MASTI, a evo koliko je SLANINA DOBRA
meso treba da se konzumira u umerenim količinama, Foto: Printscreen/Instagram, sanja_homemade_cooking

štetno po zdravlje

NAJOPASNIJE PO ZDRAVLJE - Lekari UPOZORAVAJU na ovo meso, PUNO JE MASTI, a evo koliko je SLANINA DOBRA

Meso jedite u umerenim količinama da ne bi došlo do kardiovaskularnih problema

Objavljeno:

Svi znaju da nije dobro imati visok holesterol. On predstavlja glavni faktor koji utiče na bolesti srca, a one su vodeći uzrok smrti u svetu. Takođe, holesterol utiče i na stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu da budu uzrok srčanog ili moždanog udara.

Međutim, zdravom ishranom, vežbanjem, ograničavanjem unosa alkohola, izbegavanjem pušenja i regulacijom težine, visok nivo holesterola može da se spreči.

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube/MykitchenTanja

Preporuka većine zdravstvenih radnika jeste da se, za optimalnu zaštitu od kardiovaskularnih problema, nivo ukupnog holesterola u krvi ograniči ispod 200 mg/dl (miligrama po decilitru).

Ono što većina misli jeste da je nivo holesterola u krvi usko povezan sa hranom koju unosimo. To donekle jeste tačno, ali ne u potpunosti. Dokazi ukazuju na to da je, kada je u pitanju rizik od srčanih bolesti, ključan problem vrsta masti, a ne njena količina.

Preporuke FDA iz 2016. godine su da optimalan unos masnoća dnevno bude 78 grama, dok je prethodna preporuka bila 65 grama masnoće dnevno.

Masnoće se, naravno, nalaze u mesu, a ovo su najgore vrste koje možete da konzumirate.

Bilo da je jedete za doručak uz jaja, ili kao hrskavi dodatak testenini ili povrću, slanina sadrži visok nivo holesterola.

Jagnjetina je prilično popularna vrsta mesa, što nije ni čudno, obzirom na to da je izuzetno ukusna. Međutim, čist jagnjeći odrezak bez masti sadrži oko 11 grama masnoće po porciji od 110 grama, dok jagnjeći kotlet od lopatice sadrži oko 9 grama masnoće po porciji od 110 grama.

Preporuka je da crveno meso ne konzumirate više od jednom nedeljno, a ukoliko imate problem sa visokim holesterolom, onda i ređe.

Rebra uglavnom imaju vidljivu masnoću koja izgledaju kao prevučena preko mesa, a kada se pripreme, rebarca su zaista preukusna. Međutim, komadi goveđih središnjih rebara, bočnih rebara i kratkih rebara sa kostima, sadrže 13 grama zasićene masti po porciji od 110 grama.

Prerađeno meso kao što su kobasice još više može da oteža stabilizaciju nivoa holesterola. Većina dimljenih kobasica sadrži šest grama zasićenih masnoća po porciji od 50 grama i 350 do 500 grama soli koja podstiče rast krvnog pritiska.

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.