OVIH 10 NAMIRNICA SU VITAMINSKA BOMBA ZA VAŠ ORGANIZAM: Idealne su za letnje vrućine, pucaćete od ZDRAVLJA
Voće i povrće, Foto: Profimedia

eliksir zdravlja

OVIH 10 NAMIRNICA SU VITAMINSKA BOMBA ZA VAŠ ORGANIZAM: Idealne su za letnje vrućine, pucaćete od ZDRAVLJA

Budući da je hidratacija neophodna za metabolizam i normalne fiziološke funkcije, naročito leti kada telo dodatno gubi tečnost kroz znojenje, osim vode i biljnih čajeva, u jelovnik bi trebalo da uključite namirnice koje hidriraju i hlade organizam

Objavljeno:

Počele su letnje temperature, te je vreme da namirnice i stilove kuvanja prilagodite ovom godišnjem dobu.

Budući da je hidratacija neophodna za metabolizam i normalne fiziološke funkcije, naročito leti kada telo dodatno gubi tečnost kroz znojenje, osim vode i biljnih čajeva, u jelovnik bi trebalo da uključite namirnice koje hidriraju i hlade organizam. U pitanju je hrana sa visokim procentom vode u svom sastavu, poput lubenice i celera. Pored toga, ovakva hrana sadrži i brojne druge nutrijente, neophodne za optimalno zdravlje tela.

Namirnice koje sadrže beta-karoten i likopen mogu vam pomoći u zaštiti kože od štetnih uticaja sunčevih zraka, savetuje Tatjana Popović, sertifikovani health coach, autor, predavač, kreator i organizator nekoliko različitih programa, uključujući “5 dana detoks program”. Zato u ishranu uključite hranu poput paradajza i kukuruza.

1. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća, blitve, matovilca, rukole, zelene salate i brojnih drugih vrsta sadrži veliku količinu vode, zbog čega je odličan izbor naročito tokom leta. Osvežava, hidrira i rashlađuje organizam, ali ga i snabdeva raznim nutrijentima, poput magnezijuma i brojnim drugim mineralima i vitaminima, neophodnim za optimalno funkcionisanje tela.

2. Krastavac

Osim vode, krastavac sadrži i veliku količinu biljnih vlakana, zahvaljujući kojima pozitivno utiče na probavu. Pored toga, deluje kao diuretik, te utiče na ravnotežu vode i soli u organizmu. Dodajte ga u omiljenu salatu.

3. Riba

Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina kao što su D i B2 (riboflavin). Osim toga sadrži brojne minerale, poput gvožđa, cinka, joda, magnezijuma i kalijuma. Jedite je u kombinaciji sa svežom salatom.

Riba
foto: Profimedia

4. Breskve

Osim što su veoma ukusne, breskve su bogate nutrijentima, koji pozitivno utiču na čovekov organizam, naročito tokom leta. Sadrže vitamin A koji podstiče prirodnu hidrataciju kože, te učestvuje u adaptivnom odgovoru organizma na izlaganje kože UV zračenju.

5. Celer

Pored velike količine vode, celer je bogat brojnim esencijalnim nutrijentima, koji osvežavaju i hidriraju organizam. Budući da sadrži i velike količine natrijuma, ovo povrće odličan je izbor tokom leta, jer može da nadoknadi soli izgubljene znojenjem usled visokih temperatura.

6. Lubenica

S obzirom na to da sadrži visok procenat vode – oko 90% – lubenica vam može pomoći da hidrirate organizam u vrelim letnjim danima. Osim toga, sadrži malu količinu prirodnog šećera i kalorija, pa je odličan izbor za sve one koji žele da koriguju telesnu težinu. Takođe puna je različitih antioksidanasa, koji imaju pozitivan uticaj na organizam, te proizvode efekat hlađenja.

Ivanka Babić, Baka Ivanka, Lubenice
foto: Marko Nikolić

7. Dinja

Dinja poput lubenice sadrži mnogo vode, zahvaljujući kojoj hidrira, hladi i osvežava organizam. Takođe pomaže prilikom izbacivanja viška vode iz tela. Izuzetno je ukusna i odlično se kombinuje sa drugim vrstama voća.

8. Smokve

Smokve su izuzetno zdrave i bogate brojnim antioksidansima, koji pozitivno utiču na probavu, te zdravlje srca. Budući da sadrže velike količine biljnih vlakana, pružaju osećaj sitosti, mogu ublažiti žudnju za nezdravim namirnicama, te time pomoći u kontroli telesne težine.

Smokve
foto: Profimedia

9. Kukuruz

Kukuruz je bogat vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i sprečava razvoj kancera i bolesti srca. Osim toga, ovo povrće bogato je raznim karotenoidima, koji štite kožu od štetnih uticaja sunčevih zraka.

10. Sveža nana

Sveža nana je dostupna tokom leta u svim bolje opremljenim supermarketima gde se prodaju voće i povrće. Nabavite nekoliko listova ove izuzetno lekovite biljke, kako biste osvežili i rashladili organizam. Možete je dodati u smuti, letnju salatu ili napravite aromatizovanu vodu.

Nana
foto: Profimedia

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.