EVO KAKO IZGLEDA INTOLERANCIJA NA ŠEĆER: Jezive su REAKCIJE, nikad ne biste povezali SIMPTOME
Slatkiši, Foto: Profimedia

bol u stomaku

EVO KAKO IZGLEDA INTOLERANCIJA NA ŠEĆER: Jezive su REAKCIJE, nikad ne biste povezali SIMPTOME

„Šećer može da izazove upalu u crevima, što može da izazove simptome kao što su nadimanje, grčevi i bol u stomaku“, kaže dijetetičarka Danijela Venter za Romper

Objavljeno:

Ako volite da jedete slatkiše, verovatno ste navikli na osećaj koji prati njihovu konzumaciju. Naime, može da se radi o lošem osećaju, pa se možda pitate kako vaše telo toleriše šećer. Iako su alergije na šećer moguće, one su veoma retke, ali je netolerancija na šećer nešto češća.

Simptomi se obično pojavljuju vrlo brzo nakon što pojedete poslasticu. Uglavnom će se pojaviti oko dva sata kasnije, ali ponekad može proći i četiri do šest sati. “Neki simptomi poput nadutosti ili glavobolje se mogu pojaviti čak i dan ili dva nakon konzumacije”, kaže ona.

Nadutost

Nadimanje nikada nije prijatno. Osećate se naduto i letargično, a ako se vaše telo bori da svari određeni šećer, bilo da je u pitanju laktoza ili nešto drugo, to može da izazove nadimanje dok taj šećer pokušava da prođe kroz vaš probavni sistem“, kaže Venter. „Konzumiranje više vlakana pomaže u borbi protiv zatvora i nadimanja“. „Izbegavajte gazirana pića i žvake. Budite aktivni da biste pokrenli creva", dodaje ona.

Nadutost
foto: Profimedia

Gasovi

Višak gasova takođe može da znači da ne podnosite šećer, kako kaže registrirana dijetetičarka Vanesa Riseto. Uzimanje lekova koji pomažu u ublažavanju gasova može da pomogne, ali vas neće rešiti temeljne intolerancije i zato bi trebalo da izbegavate šećer.

Teskoba

Smanjenje unosa šećera moglo bi da smanji teskobu. Venter dodaje da alkohol i kofein takođe mogu da dovedu do pogoršanja, dok redovna fizička aktivnost može pomaže u ublažavanju ovog simptoma.

Mučnina

Mučnina takođe može biti pokazatelj da imate netoleranciju na šećer, posebno ako imate druge simptome kao što su gasovi i nadimanje. „U nekim slučajevima, najbolje rešenje je izbegavanje spornih namirnica“, tvrdi doktorka Dženifer Stag.

Bol, Bol u stomaku, Jajnici
foto: Profimedia

Osećaj slabosti

Mora da ste već doživeli pad šećera nakon što ste ga malo više pojeli. Međutim, veliki pad energije nakon konzumiranja šećera takođe može da znači da ga vaše telo ne podnosi dobro.

Zapaljenje zglobova

Šećer izaziva upalu, što nije dobro za vaše telo. Intolerancija na šećer može izazvati bolove u zglobovima, ali i zapaljenje uopšte. "Upala je osnovni faktor u većini hroničnih bolesti".

Ružan san

San je izuzetno važan za vaše opšte zdravlje, ali ima mnogo stvari koje mogu da ga ometaju – bilo da je u pitanju previše kofeina, loš dušek dušek ili dete koje zahteva vašu pažnju i brigu tokom noći. Netolerancija šećera takođe može izazvati noćno znojenje. Veoma je neprijatno i možete se osećati iscrpljeno ujutru.

znojenje, insomnia, spavanje, san
foto: Profimedia

Drhtanje

"Postoji širok spektar simptoma koji se mogu desiti ako imate netoleranciju na šećer - možda ćete se osećati hiperaktivno ili drhtati neko vreme nakon što pojedete hranu sa visokim sadržajem šećera", . Vodeći računa o vrsti šećera koji jedete, količini i hrani sa kojom ga kombinujete, mogli biste sebi pomoći da se osećate bolje. Međutim, poseta lekaru ili alergologu i rad sa dijetetičarom su najbolji načini ne samo da sa sigurnošću saznate da li imate alergiju ili netoleranciju, već i da ih kontrolišete, dodaje Dženifer.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.