MUČI VAS NESANICA? 10 namirnica koje će vam pružiti MIRAN SAN, odmorite svoj ORGANIZAM!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NESANICA

MUČI VAS NESANICA? 10 namirnica koje će vam pružiti MIRAN SAN, odmorite svoj ORGANIZAM!

Istraživanja pokazuju da neke specifične namirnice sadrže svojstva koja podstiču san i koja će vas podstaći da lakše i brže odlutate

Objavljeno:

Lekar iz oblasti psihijatrije i medicine specijalizovan za probleme spavanja Aleks Dimitru, rekao je da je sedam do osam sati sna po noći idealno za većinu ljudi.

Istraživanja pokazuju da neke specifične namirnice sadrže svojstva koja podstiču san i koja će vas podstaći da lakše i brže odlutate. Evo 10 namirnica koje bi vam mogle pomoći da utonete u miran san.

1. Trešnje

Melatonin je ključan za spavanje, a trešnje ga sadrže u većoj količini. Aleks je rekao da su one odlične za grickanje ispred televizora i da ih možete mešati sa drugim izvorima melatonina kao što su orasi i zob.

2. Tamna čokolada

Ako ste čokoholičar, onda je najbolje da se držite tamne sorte koja će vam pomoći da utonete u san. „Tamna čokolada sadrži serotonin, koji opušta vaše telo i um i podstiče opšti osećaj sreće“, rekao je Aleks.

3. Bademi

Bademi sadrže triptofan i magnezijum, koji pomažu prirodnom smanjenju mišićne i nervne funkcije, a istovremeno umiruju vaš srčani ritam. Ako ne volite da jedete orahe, onda je rekao da će i bademov puter imati isti efekat. „Namažite ga na krekere, bananu ili parče tosta kada vas pozne kasno noću. Ipak, pazite da ne preterate i držite kašičicu ispod supene kašike kako se ne biste osećali previše siti pre nego što pokušate da se odmorite.“ , dodao je on.

1 / 4 Foto: Profimedia

4. Orasi

Aleks je rekao da ako bademi nisu za vas, onda biste mogli da probate orahe, jer sadrže nekoliko jedinjenja koja pomažu u boljem spavanju noću, kao što su melatonin, serotonin i magnezijum. „Orasi su fantastični kada se iseckaju i dodaju u svežu salatu, kao preliv na žitarice ili jogurt, ili sami kao hrskava alternativa čipsu ili nezdravim orašastim plodovima“, rekao je on.

5. Humus

Ako se budite usred noći, to bi moglo biti zato jer ste još uvek gladni. Aleks je predložio da svom obroku dodate humus jer je odličan izvor triptofana, koji telo koristi za stvaranje melatonina i serotonina. „Melatonin pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja, a smatra se da serotonin pomaže u regulisanju apetita, sna, raspoloženja i bola“, dodao je on.

6. Lubenica

Tokom dana konzumiramo tečnost, od čaja do pića, a mnogi ljudi ne piju dovoljno vode tokom dana. Aleks je rekao: „Pored toga što ugrožava vaš ukupni nivo energije, dehidracija takođe može uticati na vašu sposobnost da zaspite. „Odabir vodenog voća kao što je lubenica može nadoknaditi sve nedostatke.

Lubenica
foto: Profimedia

7. Čaj od kamilice

Dokazano je da čaj od kamilice pomaže u ublažavanju simptoma nesanice jer biljka sadrži flavonoidno jedinjenje za koje se zna da ima svojstva koja izazivaju san.

8.Pistaći

Pistaći sadrže proteine, magnezijum i vitamin B6, koji doprinose boljem snu, ali ne smete da preterujete.

Pistaći
foto: Profimedia

9. Ovas

Kaša je glavna namirnica za doručak za mnoge, ali Aleks je rekao da bi pravljenje male činije uveče moglo pomoći u boljem spavanju. „Činila za doručak može biti vaš uobičajeni izbor, ali ako uveče napravite malu činiju ovsenih pahuljica, to bi vam moglo pomoći da bolje spavate. „Zrna u ovsenoj kaši pokreću proizvodnju insulina, koji prirodno podiže šećer u krvi i čini da se osećate pospano.

10. Banane

Banane su pune kalijuma i magnezijuma za koje se zna da opuštaju mišiće, rekao je Aleks. „Oni takođe sadrže aminokiselinu L-triptofan, koja se u mozgu pretvara u 5-HTP. 5-HTP se pretvara u serotonin, opuštajući neurotransmiter.

Voće, Povrće, pijaca, Cene, Palilulska pijaca, Banane, Maline
foto: Aleksandra Čolić

Bonus video:

09:03

Obradović i Jovanović: POKS nije prešao na drugu stranu!?

(Espreso/Naj Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.