PREPORUKA: Kako spremiti zdrav doručak za vaše mališane? IDEALNI RECEPTI ZA BEBE
Foto: Profimedia

MAJKA I DETE

PREPORUKA: Kako spremiti zdrav doručak za vaše mališane? IDEALNI RECEPTI ZA BEBE

Vodič kako treba da izgleda jedan doručak za bebe i bonus nekoliko ukusnih i zdravih recepata koje možete pripremati vašim mališanima

Objavljeno:

Doručak za bebe spada u najvažniji obrok tokom dana budući da je zdrav i izbalansiran doručak od suštinskog značaja za pravilan rast i razvoj. Bebin doručak mora biti takav da kroz njega beba unese dovoljan broj nutitijenata kako bi na zdrav način i sa puno energije otpočela dan.

Kada bebe počnu sa konzumiranjem čvrste hrane roditelji su često u dilemi šta dati bebi za doručak, odnosno koje namirnice uključiti u obrok kako bi njihovi mališani uneli dovoljno hrane u sebi i bili siti.

S obzirom na tu činjenicu, za vas smo u nastavku teksta pripremili detaljan vodič kako treba da izgleda jedan doručak za bebe i kao bonus nekoliko ukusnih i zdravih recepata koje možete pripremati vašim mališanima.

Doručak za bebe – kakav bebin doručak treba da bude?

Kao i kod odraslih, tako je i doručak za bebe od izuzetne važnosti i to ne bilo kakav doručak. Ovim obrokom započinjemo dan stoga je važno da on bude obilan, a posebno bogat vitaminima i drugim hranljivim materijama.

Zašto je važno ne preskakati ovaj obrok?

Pre svega, činjenica je da će se deca koja budu preskakala doručak osećati umorno, pospano i imaće manjak energije u odnosu na decu koja budu imala ovaj obrok u toku dana.

Osim toga, pokazalo se da zdrav, nutitivno bogat doručak pomaže kod povećanja pažnje, koncentracije ali i da doprinosi boljem pamćenju, što je posebno važno za učenje.

Brojni roditelji suočavaju se sa manjkom koncentracije i pažnje kod dece kada je u pitanju učenje, a upravo izostanak zdravog doručka može biti razlog tome.

Osim toga, redovan doručak je prvi korak ka stvaranju zdravih navika u ishrani koja se praktično formiraju za ceo život. U vezi sa tim, postoji studija koja je pokazala da deca koja imaju doručak manje pate od gojaznosti, odnosno manje su sklona da jedu visokokaloričnu hranu kao i grickalice između obroka.

Beba
foto: Profimedia

Šta dati bebi za doručak – ideje za doručak za bebe

Period uvođenja čvrste, nemlečne hrane obično počinje od bebinog šestog meseca kada je potrebno postepeno uvoditi namirnice. Ovo je posebno važno kako bi uvideli da li vaša beba pokazuje znake alergije na određene namirnice.

Zdrav i izbalansiran doručak za bebe podrazumeva raznovrsnost namirnica. Prema pravilu bebin doručak bi trebalo da se sastoji od namirnica iz svih pet grupa, a to su mlečni proizvodi, voće, povrće, žitarice kao i meso, jaja i riba.

Postavlja se ono čuveno pitanje – šta dati bebi za doručak. Kao što smo napomenuli, namirnice za bebin doručak se uvode postepeno stoga će se i doručak za bebe s vremenom menjati.

U nastavku slede ideje za doručak za bebe koji su vrlo ukusni, i što je još važnije, nutritivno bogati!

Doručak za bebe od 6-8 meseci – ukusni, lako svarljivi obroci

Kada beba krene sa konzumiranjem nemlečne, čvrste hrane važno je davati joj hranu koja je lako svarljiva. Voće i povrće su svakako jedne od namirnica koje se prvo uvode upravo zbog toga što su lagane za bebin stomak.

Kašice za doručak za bebe su uvek dobar izbor ukoliko nemate dovoljno vremena za pripremu obroka, ali ako to nije slučaj, uvek je bolje da sami pripremite kvalitetan obrok za vaše mališane.

#1 Skuvani batat sa malo maslinovog ulja – zdrav doručak za bebe

Batat
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Osim što je nutritivna vrednost batata sjajna, ova namirnica je idealna hrana za bebe u mlađem uzrastu koju već možete uvoditi od 6 meseca.

S obzirom na to da većina beba prvo krene sa slatkim obrocima, nema sumnje da će im se i ova namirnica svideti. Najbolji način pripreme batata je pečenje ili kuvanje na pari kako bi u potpunosti zadržao svoje hranljive sastojke.

Evo kako da pripremite batat za vaše mališane – oljuštite batat i isecite ga na sitne kockice, a zatim dodajte vode dovoljno da prekrije ceo batat i ostavite da se kuva. Batat je potrebno kuvati sve dok ne bude potpuno mekan. Zatim ga ispasirajte viljuškom ili još bolje, stavite ga u blender u kojem će dobiti sjajnu konzistenciju.

#2 Pire od povrća – ukusan slani doručak za bebe

salata, namirnice, proleće, kupus, zelena salata, Povrće
foto: Foto: Profimedia

Iako se većini beba više sviđa slatki obrok, ne treba zapostavljati ni slani doručak za bebe jer ih je potrebno polako navikavati na drugačije namirnice koje nemaju slatkast ukus. Pire od povrća je vrlo ukusan slani doručak za bebe, a još jednostavnije za napraviti.

Odaberite neko povrće poput šargarepe ili graška i njemu dodajte krompir. Sve namirnice najpre očistite, a zatim prebaciti na kuvanje. Kuvajte sve do trenutka dok svo povrće ne bude mekano, a zatim ga ispasirajte ili kao u prošlom slučaju, stavite u blender ukoliko imate jer ćete tako dobiti mnogo lepšu konzistenciju.

Doručak za bebe od 8-10 meseci – postepeno uvođenje mesa

Doručak za bebe od 9 meseci treba da bude izbalansiran i da sadrži što više voća, povrća, ali i mesa kao glavni izvor gvožđa. Evo ideje šta spremiti bebi za doručak.

#1 Pire od spanaća – nutritivno bogat doručak za bebe

spanać
foto: Profimedia

Spanać u sebi sadrži ogroman broj kalcijuma pa se tako smatra idealnom namirnicom za bebe. Osim kalcijuma, u njemu se nalazi veliki izvor vitamina i drugih brojnih hranljivih materija.

Evo kako da pripremite pire od spanaća – uzmite šaku do dve svežeg spanaća i stavote u vodu da se kuva na nekoliko minuta. Kada spanać bude gotov, izbaciti višak vode, a zatim ispasirati spanat u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. Kako bi ukus bio što bolji, možete dodati kašiku pavlake ili sira.

Doručak za bebe od 10-12 meseci – ishrana manje više kao i kod odraslih

Doručak za bebe od 10 meseci već treba da bude raznovrsan. U ovom periodu vaši mališani su manje više isprobali većinu standardnih namirnica, te tako u ovom periodu možete polako početi da dajete hranu koju i vi jedete, ali je savet da dok pravite hranu za vas, uvek odvojite malo hrane za njih koju nećete začiniti koliko bi inače vašu hranu. Evo nekoliko primera šta dati bebi za doručak.

#1 Palenta sa sirom – doručak bogat vitaminima i mineralima

Palenta sa sirom je odličan doručak za bebe od 12 meseci budući da u ovom obroku ima dovoljno vitamina, minerala i svih drugih hranljivih sastojaka koji će obezbediti bebi dovoljno energije tokom dana.

Palenta sa sirom pravi se vrlo jednostavo – u šerpu ulijte 2-3 šolje vode sa malo soli i maslinovog ulja. Kada voda provri smanjiti ringlu na srednju temperaturu i dodati šolju palente uz konstantno mešanje kako palenta ne bi zagorela.

Za kraj dodajte malo sira, jogurta, pavlake ili šta god imate mlečno u tom trenutku.

#2 Kajgana sa spanaćem – ukusan i zdrav obrok

Dobro oprati spanać, a zatim ga staviti u vodu da se kuva na nekoliko minuta. Kada spanać bude gotov, iscedite preostalu vodu, a spanać ispasirajte ručno ili u blenderu. Na malo maslinovog ulja ili putera propržiti jaja zajedno sa spanaćem. Ovaj obrok možete poslužiti uz kašiku pavlake ili čašu jogurta.

(Espreso: kido.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.