AKO JE POJEDETE, MOŽETE I DA UMRETE: Ovo je NAJOTROVNIJA VRSTA RIBE
Riba, Foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

oprez

AKO JE POJEDETE, MOŽETE I DA UMRETE: Ovo je NAJOTROVNIJA VRSTA RIBE

Prvo utrne lice, a telo se zatim paralizuje

Objavljeno: 22:08h

Ova riba je japanski delikates, ali i najmanja greška u pripremi može biti fatalna za onoga ko je konzumira. Naime, jajnici, creva i jetra ribe su toliko otrovni da čak i u tragovima mogu biti smrtonosni za osobu koja ih pojede.

1 / 12 Foto: Printscreen/youtube/AlleRezepte

Primer, jedna riblja jetra može usmrtiti petero odraslih muškaraca zbog stvari tetrodotoksina koji je 1200 puta otrovniji od cijanida. Otrov fugu ribe deluje brzo. Prvo utrne lice, a telo se zatim paralizuje.

Riba, Ribarnica
foto: Emillija Jovanović

Ona je druga najotrovnija na svetu, nakon zlatne otrovne žabe (jedan miligram otrova s kože zlatne otrovne žabe može ubiti 22 hiljade miševa).

Bez obzira na opasnosti svake godine milioni ljudi stavlja svoj život u ruke stranca jer žele da probaju uzbudljiv delikates.. Srećom, japanske vlasti traže rigoroznu obuku za sve kuvare koji se odluče da se uhvate u koštac s otrovnom ribom. Nakon dve do tri godine učenja kod majstora za pripremu fugua odlaze na ispit koji položi tek polovina kandidata.

Riba, Ribarnica
foto: Emillija Jovanović

Kuvari ribu čiste na posebnom stolu koji jasno označe kako ne bi došlo do zabune u kuhinji. Najpre pažljivo seku glavu, zatim odvajaju kožu i otrovne iznutrice.

Fugu se u Japanu smatra zimskom poslasticom, a vrhunski restorani taj užitak naplaćuju oko 1300 evra. Osim samom čišćenju ribe, velika se pažnja se posvećuje dekoracijama pa tako pred gosta dolaze tanko sečeni komadi ribe u oblicima latica, planine Fuji, paunova, kornjača i leptira. I dok priprema traži pristup, dekoracija je čista umetnost.

Osim samog ukusa za kojeg poznavaoci kažu da je specifičan, još je važnija tekstura koja se lično ceni. Onima koji se odluče na fugu najčešće je glavni razlog adrenalin koji raste kako se približava trenutak jedenja.

(Espreso / punkufer.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.