TRUDNICA PROŽIVELA HOROR NAKON POROĐAJA: Upozorenje za sve buduće mame, nemojte preterivati u ovom!
Trudnica, Foto: Printscreen

OPREZ

TRUDNICA PROŽIVELA HOROR NAKON POROĐAJA: Upozorenje za sve buduće mame, nemojte preterivati u ovom!

Lekari pogrešno lečili trudnicu, nisu mogli da predpostave zbog čega je u tako lošem stanju.

Objavljeno:

Trudnica (33) je nakon porođaja, zbog preteranog unosa tečnosti, počela povraćati i gubiti svest.

U početku su doktori mislili da je doživela eklampsiju, teško stanje visokog krvnog pritiska tokom trudnoće koje može dovesti do kome. Ali, posle su shvatili da je krivac hiponaTremija ili neravnoteža elektrolita uzrokovana prekomernim unosom vode.

Lekari žele da podignu svest o opasnostima pijenja previše tečnosti tokom trudnoće. Žena je inače bila u potpunosti zdrava, međutim doktori nisu nadzirali unos tečnosti. Kontrakcije je počela osećati u 41. nedelji trudnoće, a povraćala je čak i pre nego što je stigla u bolnicu. Prva faza porođaja je trajala 14 sati, a kako nije prestajala da povraća, svi su je ohrabrivali da nastavi uzimati dodatnu tečnost kako bi nadoknadila gubitak vode. 24 sata nakon što su joj počele kontrakcije rodila je dečaka u roku od sat vremena.

Voda
foto: Profimedia

Dvadeset minuta kasnije novopečena mama osećala se kao da gubi svest i ponovo je povratila pre nego što je dobila napad koji je trajao celu jednu minutu. Lekari su je počeli lečiti od eklampsije jer su zaključili da je "u većini, ako ne i svim slučajevima, postporođajni napadi rezultat eklampsije". Barem dok se ne dokaže suprotno. Takođe, ova žena je imala visok krvni pritisak, a upravo je on još jedan znak eklampsije. Ipak, krvna slika je otkrila da ima nizak nivo natrija, što je znak prekomerne hidratacije. I nakon što su pacijentkinji postavili niz pitanja, doktori su doznali da je pila oko pet do šest litara vode dnevno. Ispostavilo se da je i njena beba imala hiponatremiju.

Oboje su lečeni kako bi se uravnotežio nivo natrija. Mnogima je poznato da tokom trudnoće telo zadržava više vode. Takođe, oksitocin, koji se obično daje kako bi se ubrzao porođaj, iscrpljuje nivo natrija, a sve to može povećati rizik od hiponatremije tokom ili nakon porođaja.

Trudnica
foto: Profimedia

Ipak, ne postoje univerzalne smernice o tome koliko vode treba piti tokom trudnoće i porođaja. Uz to, Svetska zdravstvena organizacija naglašava važnost poštovanja ženskih želja za jelom i pićem tokom porođaja jer se čini da se ograničavanje konzumacije ne isplati.

Autori studije preporučuju doktorima da vode računa o ukupnom unosu tečnosti kod pacijentkinja i podstiču žene koje rađaju da piju napitke sa elektrolitima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.