SVET ZANEMEO ZBOG NESVAKIDAŠNJE SLIKE NOVOROĐENČETA: Nećete verovati šta ima NA SEBI (FOTO)
Beba, Foto: Printscreen/facebook

KO BI REKAO

SVET ZANEMEO ZBOG NESVAKIDAŠNJE SLIKE NOVOROĐENČETA: Nećete verovati šta ima NA SEBI (FOTO)

Kažu da jedna slika može da zameni hiljadu reči

Objavljeno: 10:36h

Ova novorođena beba došla je na svet sa jednom jednostavnom porukom. Poruka ljubavi. Ona se vidi na upečatljivoj fotografiji bebe koja je još uvek povezana sa placentom (posteljicom) i pupčanom vrpcom od koje su napisali reč " ljubav ".

Fotografiju male Harper Hoani snimila je u Australiji fotograf i bivša babica Ema Džin Nolan samo sat i po nakon njenog rođenja. Ispod fotografije objavljene na Fejsbuku, Ema je objasnila da su za Maore pupčana vrpca i posteljica od posebne vrednosti i značaja. Zato su zakopani u zemlju kao znak odnosa deteta prema Majci Zemlji, odakle potiče, i prema njegovim precima.

Zanimljivo je da na maorskom jeziku reč " henua " znači i posteljica i zemlja. Prema tradiciji , ona se stoga mora vratiti u zemlju zajedno sa "pitom", odnosno pupčanom vrpcom - vezom između novorođenčeta i "papatuanuku", Majke Zemlje.

dete
foto: Facebook Printscreen

Na fotografiji je pupčana vrpca raspoređena u reč LJUBAV , koja treba da vas podseti na stara maorska verovanja. Jer Ema tvrdi da se u zapadnoj kulturi placenta i pupčana vrpca ne poštuju onako kako zaslužuju.

- To je zastarelo, ignorisano i smatra se groznim. Ali bez placente niko od nas ne bi bio ovde. U vremenu kada smo toliko odvojeni jedni od drugih, živimo daleko od istorije i jedni od drugih, ogroman, pozitivan prijem ove fotografije dokazuje da nam svima nedostaju odnosi, bliskost, zavisnost, povezanost - kaže ona .

Nismo videli tako jedinstvenu fotografiju deteta nakon rođenja. Šta mislite o ovom običaju?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.