ZNATE LI ŠTA JE ORALNI ALERGIJSKI SINDROM?! Ne biste verovali KOGA SVE POGAĐA
Foto: Kurir televizija

da li ste znali?

ZNATE LI ŠTA JE ORALNI ALERGIJSKI SINDROM?! Ne biste verovali KOGA SVE POGAĐA

Verovatno vam se bar jednom dogodilo da ste zagrizli jabuku, kivi ili bobičasto voće i osetili da vas jezik ili područje oko usta svrbi, iako ste sigurni da niste alergični na voće koje ste pojeli. Zašto se to događa?

Objavljeno:

Stručnjaci taj fenomen nazivaju oralni alergijski sindrom. Ta pojava je prilično uobičajena i rezultat je unakrsne reakcije. Jednostavno rečeno: vaše telo prepoznaje proteine u svežem voću koje ste konzumirali kao slične onima koji se nalaze u polenu, na koji ste zapravo alergični, piše HuffPost.

Šta je oralni alergijski sindrom?

Prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju, radi se o obliku kontaktne alergijske reakcije koja se javlja nakon kontakta usta i grla sa sirovim voćem i povrćem. Najčešći su simptomi, koji se obično javljaju odmah nakon gutanja, svrab ili oticanje usta, lica, usana, jezika i grla.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ona je dodala da oko 15 odsto pacijenata ima reakciju na sveže voće i povrće jer imunološki sistem zameni protein voća sa belančevinom polena.

"Vaše telo doslovno misli da ste upravo uneli onu vrstu polena na koju ste alergični", rekla je dr Krigel.

Dr Keti Marks-Kogan je rekla da kada su u pitanju prave alergija na hranu, poznato je da ih prouzrokuje preko 180 namirnica, a neke od njih su voće i orašasti plodovi.

Šta su ukršteni reaktori?

Uopšteno govoreći, postoje četiri kategorije alergena koji unakrsno reaguju s vrstama voća, povrća i orašastih plodova koje prouzrokuju reakcije slične alergijama.

Mogu da budu određeni voćni plodovi u sezoni u određeno doba godine, neke vrste polna su izraženije tokom određenih meseci.

To znači da se reakcija koju mnogi ljudi povezuju s nekim voćem ne odnosi na to godišnje doba, već jednostavno ukazuje na osetljivost na jednu vrstu polena.

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.