SRBI PAZITE! Evo da li je zdravije POPITI SOK ili POJESTI CELU VOĆKU
Voće, Foto: Profimedia

oprez

SRBI PAZITE! Evo da li je zdravije POPITI SOK ili POJESTI CELU VOĆKU

Osim toga što voćni sok ne sadrži vlakna, on i dovodi do naglog skoka šećera u krvi, što sa celim voćem nije slučaj

Objavljeno: 11:09h

Leto je i slobodno se rashladite čašom ceđenog soka, ali ne zaboravite ni značaj vlakana koja dolaze sa grickanjem voća, kaže nutricionista Marija Đurković.

Sezona nekontrolisanog ispijanja hladnih osvežavajućih napitaka je i zvanično otvorena. Kada je reč o tome da li pojesti voćku ili je isediti i popiti kao sok, nutricionista Marija Đurković naglašava da voćnom soku ipak nedostaju vlakna.

1 / 12 Foto: Emilija Jovanović

- I to je ono što bi trebalo da znate ako ste do sada mislili da je svejedno da li ćete popiti čašu ceđenog/blendanog soka ili ćete ga sažvakati. Razumem da je mnogima i ukusno i osvežavajuće da voće popiju, pogotovo sada preko leta, i svakako je mnogo zdraviji način da se rashladite, ali treba uzeti u obzir i nedostatke "tečnog voća" - sugeriše nutricionista.

Osim toga što voćni sok ne sadrži vlakna, on i dovodi do naglog skoka šećera u krvi, što sa celim voćem nije slučaj.

Sok, Napitak, Žuti sok
foto: Profimedia

- Tu je svakako i osećaj sitosti koji je na strani celog voća, za razliku od soka koji samo "projuri" kroz digestivni trakt. Ni ova prednost nije zanemarljiva, pogotovo kod ljudi koji teže mršavljenju - smatra Marija Đurković.

Šta je sa kalorijama?

A šta je sa kalorijama u osvežavajućim napicima? Neka imaju više, neka manje, ali glavno je da ne zaboravite na njih, jer čak i "obična" voda sa ukusom ima kalorije, dodaje Marija.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

- Sa druge strane, dijetalna kola pića, iako bez šećera i sa svega jednom kalorijom, nisu voda. Njihov sastav je i dalje nešto sa čime ne bi trebalo da snabdevate svoje telo svakodnevno - naročito ne u velikim količinama - savetuje nutricionista.

Mineralna voda je najbolji način da hidrirate telo tokom leta, a možete i sami napraviti vodu sa ukusom. Skuvan i rashlađen čaj je takođe super osveženje tokom leta, kao i nezaslađena limunada. Ako ste od onih koji se mršte na nju, možete je zasladiti sa kašičicom meda, samo što će tada umesto 55, imati 76 kalorija, poručuje Marija Đurković.

(Espsreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.