OTKRIVENO ZBOG ČEGA BRŽE STARIMO! Naučnici došli do OTKRIĆA DECENIJE
Foto: Profimedia

SAVET DANA

OTKRIVENO ZBOG ČEGA BRŽE STARIMO! Naučnici došli do OTKRIĆA DECENIJE

Naučnici su složni da neke redovne navike u ishrani mogu i te kako da utiču na starenje ćelija, pa samim tim i celokupnog organizma.

Objavljeno:

Ne postoje sigurni načini za sprečavanje starenja, ali postoje neke stvari koje možda radite, a koje ubrzavaju taj proces. Ako želite da preduzmete korake u borbi protiv vremena i tako doprineti održavanju mladalačkog izgleda, saznajte koje to navike u ishrani doprinose bržem starenju.

Proteini

- Neunošenje dovoljno proteina može dovoditi do bržeg starenja tela - objašnjava doktorka Anja Rouzen i dodaje da proteini u ishrani pomažu u održavanju telesne mase.

- Gubitak mišića, kako starimo, poznat kao sarkopenija, doprinosi povredama i hroničnim bolestima - istakla je ona.

Šećeri

Slatkiši i poslastice su ukusnei, ali preterano uživanje u šećeru može da utiče na brže starenje.

- Ishrana bogata šećerom može doprineti ubrzanom starenju - naglašava dijetetičarka Katrin Pajper.

Prema njenim rečima, takva navika u ishrani može da prouzrokuje i povišen nivo glukoze u krvi, a takođe uzrokuje i oštećenje kolagena, što može da poveća dubinu bora.

1 / 5 Foto: Profimedia

Vlakna

Vlakna su važna za zdravlje creva, njihovo redovno pražnjenje i stvaranje osećaja sitosti. A prema rečima doktorke Žanet Kimszal, neunošenje adekvatnih vlakana može da ubrza starenje.

- Dokazana je i povezanost vlakana s manjim rizikom od bolesti, a njihovo jedenje je povezano i sa poboljšanjem zdravlja probavnog trakta. Navedeni činioci direktno su povezani sa dugovečnošću - navela je ona.

Mesne prerađevine

Jedenje slanine, kobasica i crvenog mesa za ručak može da daje odličan osećaj, ali njihovo često konzumiranje neće učiniti nikakvu uslugu vašem telu kada je reč o starenju. Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je prerađeno meso kao kancerogeno, što znači da je konzumiranje te hrane povezano s povećanim rizikom od bolesti. A budući da su mnoge od tih namirnica pune natrijuma, njihovo prekomerno jedenje može biti povezano sa starenjem ćelija.

Mesne prerađevine su prepune natrijuma, što nikako nije dobro za zdravlje ćelija

Povrće narandžaste boje

Slatki krompir, šargarepa i zimska tikva sadrže beta karoten - karotenoid koji nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti. Karotenoidi se nakupljaju u krajnjem sloju kože i deluju kao zaštitna barijera za ultraljubičasto zračenje. Konzumiranje hrane s beta karotenom pomaže kod starenja podržavajući elastičnost i hidrataciju kože. Na kraju smanjuje razvoj bora i staračkih pega.

(Espreso/SrećnaRepublika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.