SRBI, OVA HRANA VAS ŠTITI OD UV ZRAČENJA: Odmah POČNITE DA JEDETE
Brokoli, Foto: Printscreen/Youtube/TV Hope

rešenje

SRBI, OVA HRANA VAS ŠTITI OD UV ZRAČENJA: Odmah POČNITE DA JEDETE

Oslonite se na borovnice, crvene i zelene paprike, kivi, brokoli, jagode...

Objavljeno:

Da biste zaštitili kožu od UV zraka, dermatolozi preporučuju kreme sa zaštitnim faktorom, šešire i naočare za sunce kao i smanjenje izlaganja direktnom suncu kada je ono najjače. Međutim, ishrana igra dodatnu i važnu ulogu u održavanju vaše kože iznutra.

Evo na koje namirnice bi trebalo da obratite pažnju tokom letnjih meseci:

1 / 8 Foto: Emilija Jovanović

Hrana bogata beta-karotenom i likopenom

Karoten i likopen su dva moćna antioksidansa u izobilju u raznovrsnom voću i povrću, posebno u onom narandžaste, crvene ili roze boje. Tako da, paradajz, lubenica, šargarepa, crvena i žuta paprika treba ćešće da se nađu na vašem tanjiru.

Čaša
foto: Profimedia

Voda

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave kože, posebno u letnjim mesecima, kada vreme može da bude toplo i suvo. Jednostavan trik da utvrdite da li ste hidrirani: jednostavno pogledajte boju urina. Ako je žuta, uzmite malo vode. Da biste ostali hidrirani, standardno se preporučuje najmanje osam čaša vode tokom dana, piše Mind Body Green.

1 / 9 Foto: Emilija Jovanović

Voće i povrće bogato vitaminom C

Vitamin C je moćan antioksidans koji može da pomogne u borbi protiv oksidativnog stresa, a utiče i na zdravlje kože. Takođe je neophodan za proizvodnju kolagena, koji je jedan od glavnih proteina u koži. Oslonite se na borovnice, crvene i zelene paprike, kivi, brokoli, jagode...

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

Omega-3 masne kiseline

Zdrave masti koje se nalaze u orasima, semenkama, čija semenkama, lanu, ribi i jajima ključne su za našu ishranu. Ove omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu telu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ako ne volite da jedete ovu hranu, suplementacija je ključna.

(Espreso / Mind Body Green)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.