BUKNUO NOVI SIMPTOM KORONE I PRETI SRBIJI: Poražavajuće je da se javlja i POSLE VAKCINACIJE
Foto: Profimedia

vaŽno

BUKNUO NOVI SIMPTOM KORONE I PRETI SRBIJI: Poražavajuće je da se javlja i POSLE VAKCINACIJE

Svima su dobro poznati simptomi korone, ali jedan novi može biti rani znak zaraze virusom

Objavljeno:

Korona brojke u Srbiji iz dana u dan rastu, a epidemiolog dr Radmilo Petrović danas je upozorio na novi talas, ističući da za nedelju dana možemo očekivati više od 1.000 zaraženih na dnevnom nivou.

Iako mnogi i dalje ne veruju da je korona virus i dalje prisutan, Svetska zdravstvena organizacija upozorava na simptome koji su vrlo slični prehladi i gripu.

Navodi se da simptomi korone mogu da se pojave i kod drugih bolesti, ali da su dva osnovna znaka upozorenja omikrona umor i vrtoglavica ili nesvestica. Pored osnovnih simptoma, poput trajnog kašlja, curenja iz nosa, umora, upale grla, glavobolje, bola u mišićima, groznice i kijanja, na spisak je dodat još jedan novi.

Reč je o mučnini, za koju su stručnjaci isticali da se može javiti nakon vakcinacije. Mučninu mnogi ljudi mogu da ignorišu, vodeći se teorijom da im nije prijala hrana ili da teško podnose vrućinu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prema britanskom javnom zdravstvu, simptomi mogu uključivati i gubitak apetita, visoku temperaturu i proliv.

Podsetimo, nove podvarijante omikrona uveliko haraju, a lekari ističu da se lakše prenose.

"Virus nije jači, već je problem u tome što imamo mnogo mutacija i novih podtipova virusa omikron. To se već vidi u zapadnim zemljama, a doći će i kod nas. Trenutno se podvarijante omikrona B.A4 i B.A5 najviše izoluju u Evropi. Do sada se kod nas malo radilo izolovanje virusa. Na otvorenom smo, jer je leto, ali više putujemo. U samom avionu strujanje vazduha je takvo da gotovo da ne postoji rizik da se zarazite, ali na aerodromima je veliki intenzitet ljudskih kontakata. U nekim zemljama se razmatra da nošenje maske u zatvorenom ponovo bude obavezno ili strogo savetovano", rekao je epidemiolog dr Zoran Radovanović tokom gostovanja na K1 televiziji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.