SRBI SE GUŠE U OVOJ VRSTI RIBE, A NE ZNAJU DA U SEBI SADRŽI STVAR KOJA DOVODI DO NADUTOSTI: Više je NEĆETE JESTI
Riba, Foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

oprez

SRBI SE GUŠE U OVOJ VRSTI RIBE, A NE ZNAJU DA U SEBI SADRŽI STVAR KOJA DOVODI DO NADUTOSTI: Više je NEĆETE JESTI

Konzervirana tunjevina bogata selenom, vitaminima D i B, a u nedoumicu nas bacaju priče o količinama žive koja se nalazi u ovoj ribi

Objavljeno:

Riba je jako dobra za naše zdravlje jer obiluje hranljivim materijama i Omega 3 masnim kiselinama.

1 / 12 Foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

Konzervirana tunjevina bogata selenom, vitaminima D i B, a u nedoumicu nas bacaju priče o količinama žive koja se nalazi u ovoj ribi.

Tunjevina
foto: Profimedia

Količina tune koja je preporučena iznosi samo 85 grama (kao i za meso), dok se negde savetuje samo 55 grama. Zavisno od vrste tunjevine njena kalorična vrednost kreće se od 90 do 180 kalorija. Uglavnom se koristi bela tuna, dok se u konzerviranoj tunjevini može naći kombinacija nekoliko vrsti tunjevine.

Tunjevina u konzervi nam dolazi u ulju i salamuri. Ona u salamuri je zdravija jer ima manje kalorija i više Omega 3 masnih kiselina. Ona koja se pakuje u ulju upija dosta ulja koje joj povećava kaloričnost.

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube/TheCooknShare

Osobe koje pate od povišenog holesterola trebalo bi da izbegavaju tunjevinu u suncokretovom ulju. Ukoliko je tunjevina pakovana u maslinovom ulju onda je ona manje štetna jer je maslinovo ulje dobro za naše zdravlje. Kako biste ograničili vašu porciju na malo kalorija vodite računa uz koje dodatke servirate tunjevinu.

Tunjevina
foto: Profimedia

Ono što baca senku na tunjevinu jeste živa koja se u njoj nalazi. Skoro sve vrste riba imaju u sebi živu u određenoj meri. Živa utiče na naš nervni sistem, pogotovo onaj u razvoju i ima je više kod velikih riba. Bela tuna je ima najmanje od svih vrsta tune. Odraslim i zdravim osobama količina žive koja se nalazi u konzervi tunjevine ne može da naškodi. Nju trebaju da izbegavaju deca i truidnice, kao i majke koje doje i žene koje žele da ostanu trudne.

Mogli biste se osećati naduto

Jedan sastojak koji se nalazi u svim konzervama tunjevine je natrijum koji, ako se konzumira u velikim količinama, može dovesti do nadutosti. Prema Institutu Linus Pauling, konzerva tune – bez obzira da li je u ulju ili u vodi – sadrži u proseku oko četvrtinu vašeg dnevnog unosa natrijuma.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.