EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI AKO TRPITE I NE ODETE U WC: Ovo je zastrašujuće (VIDEO)
Wc šolja, Foto: Profimedia

UŽAS

EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI AKO TRPITE I NE ODETE U WC: Ovo je zastrašujuće (VIDEO)

Sigurno se i vama mnogo puta u životu desilo da ste imali osećaj da će vam “bešika pući” od toga koliko vam se piški, a da niste bili u prilici da odete u WC. No, da li je opasno suzdržavati se.

Objavljeno: 19:09h

Često se u kolokvijalnom govoru čuje da neka osoba kaže: „Pući će mi bešika“, a zapravo hoće da kaže da ukoliko u što skorijem roku ne bude stigla do toaleta, može da bude svašta... Potreba za mokrenjem može da nas snađe bilo kad i bilo gde, pa čak i usred važnog sastanka ili kad smo zapeli u saobraćaju.

Da zaista može da da se desi nešto strašno, dokaz je priča o tome da je čuveni astronom Tiho Brahe, smatrajući da je nepristojno da napusti jedan svečani prijem kako bi obavio malu nuždu, umro par dana nakon što mu je bukvalno eksplodirala bešika.

Kako pokazuju istraživanja urologa, zdrava bešika prosečne odrasle osobe u stanju je da u sebi uskladišti oko pola litre tečnosti, što je otprilike dve pune čaše mokraće. Toliko će podneti vaši mišići zatvarači, takozvani sfinkteri, pre nego što vas okolni nervni panično ne upozore da je krajnje vreme da odete da mokrite, inače će biti zlo i naopako.

Bez mogućnosti odlaska u toalet većina će zadržavati urin. Međutim, ako vam ovo postane navika, možda nećete proći kao Tiho Brahe, ali prete vam nezgodne nuspojave.

Mokraćni mehur je mišićni organ smešten u karlici, a podržavaju ga okolni mišići karlice. Nervni sistem je odgovoran za slanje signala zbog kojih postajete svesni da je potrebno isprazniti bešiku.

Snažnu potrebu za mokrenjem obično osetimo čim je kapacitet bešike 75 odsto pun. Ipak, mi i dalje možemo da kontrolišemo njegovo pražnjenje, jer spoljni sfinkter zatvara mokraćnu cev i on je, za razliku od unutrašnjeg sfinktera, pod kontrolom vaše volje.

Međutim, zadržavate li mokraću predugo i prečesto, to može da dovede do preteranog širenja bešike i gubitka kontrole nad njom. Osim toga, sfinkter možda neće pravilno funkcionisati ukoliko se urin često zadržava.

S vremenom, može čak da dođe do toga da sfinkter ne može više da se opusti. Zbog toga dolazi do predugog zadržavanja urina u bešici i nakupljanja bakterija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.