ZOVU JE I "LEK ZA SVE", SVAKI SRBIN JE IMA U SVOJOJ KUĆI: A niko ne zna njena BLAGOTVORNA DEJSTVA, SPAS za TELO
Biljka, Foto: Printscreen/Youtube/atina olimp

NEMA NIŠTA BOLJE

ZOVU JE I "LEK ZA SVE", SVAKI SRBIN JE IMA U SVOJOJ KUĆI: A niko ne zna njena BLAGOTVORNA DEJSTVA, SPAS za TELO

Sveža aroma i rashlađujući ukus potiču od mentola kojeg u ovoj biljci ima u izobilju

Objavljeno: 17:23h

Intezivan miris i osvežavajući ukus je prvo što nas asocira na nanu, jednu od najznačajnijih lekovitih biljaka.

Ovaj lek čudesne arome, koji su naši preci smatrali "travom dugovečnosti", potiče sa Mediterana, ali se može naći u svim tropskim krajevima. Nana je višegodišnja samonikla biljka koja može da se gaji i u kućnim uslovima, u bašti ili saksiji, a jedino što joj je potrebno je dosta vode i često zalivanje. U svetu postoji 25 vrsta, čak 100 podvrsta i svaka je delotvorna za ljudski organizam.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/atina olimp

Jedan od najvažnijih sastojaka nane je eterično ulje, samo u lišću ima ga 2,5 procenata, a u cvetovima čak i do šest odsto. Sveža aroma i rashlađujući ukus potiču od mentola kojeg u ovoj biljci ima u izobilju. Menta je odličan izvor mangana, bakra, vitamina C, sadrži antioksidantne,antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva, ali i minerale, kiseline, beta karoten, vlakna, tanine, flavonoide...

Biljka nana
foto: Printscreen/Youtube/atina olimp

Danas se nana koristi kao lek protiv mnogih tegoba i upala. Zahvaljujući mentolu pročišćava disajne puteve. Ublažava kašalj, iritirajući osećaj u grlu i simptome nadraženih respiratornih organa, a preporučuje se i kod visoke temperature, prehlade i gripa. Mentol je prirodni dekongestiv (sredstvo za otčepljenje nosa), koji pomaže kod problema sa sinusima. Takođe, nana poboljšava cirkulaciju i ispoljava protivupalne i analgetske efekte, koji pomažu i kod bolova u mišićima.

ČAJ

Čudesan čaj od nane možete napraviti lako i brzo. Potrebno je: supena kašika sušenih listova nane i 200 ml vode. Nanu prelijte vrelom vodom i ostavita tako najmanje jedan sat. Zatim procedite, zasladite po želji i pijte u malim gutljajima sat vremena posle obroka.

Čaj, Napitak
foto: Profimedia

DOMAĆI SOK

Ništa ne može da vas osveži kao sok od nane. Za njegovu pripremu potrebno je: 300 gsveže nane, 5-6 kašikašećera, 3 kesicelimuntusa, 3 lvode i još 3 kgšećera. Nanu operite hladnom vodom i sitno je iseckajte. Pomešajte sa šećerom i limuntusom i dobro izgnječite rukama. Prelijte vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Zatim procedite sok kroz gazu i dodajte 3 kg šećera. Ostavite da odstoji još 24 sata kako bi se šećer istopio, uz povremeno mešanje. Sirup sipajte u staklene flaše ili plastične ukoliko želite da ga zaledite.

Biljka nana
foto: Printscreen/Youtube/atina olimp

KUPKA

Ukoliko želite da se opustite posle stresnog dana, napravite kupku od nane, matičnjaka i majčine dušice. Sveže ubrane ili osušene biljke, po dve šake, prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite 15 minuta. Čaj koji ste dobili sipajte u kadu sa vodom, a biljke stavite u platnenu kesu. Lezite u toplu vodu i opustite se. Dozvolite nervnom sistemu i organizmu da apsorbuje snagu prirode iz ove tri kraljice lekovitog bilja. Kupku završite masirajući celo telo kesom sa biljem. Uvijte se u veliki frotir i lezite pola sata.

(Espreso / Magazin Novosti / Život plus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.