ZA OVIH 7 SIMPTOMA TRNJENJA RUKU RETKO KO JE ČUO: Jedan VITAMIN nikako NE SME DA VAM FALI
Ruke, Foto: Profimedia

obratite pažnju

ZA OVIH 7 SIMPTOMA TRNJENJA RUKU RETKO KO JE ČUO: Jedan VITAMIN nikako NE SME DA VAM FALI

Ukoliko osetite navedene simptome, neophodno je da se što pre obratite neurologu, jer oni mogu da budu povezani sa stanjima koja je moguće tretirati tako da trnjenje u rukama prestane ili makar bude ublaženo

Objavljeno:

Smanjena osetljivost i neprijatan osećaj peckanja u rukama mogu da budu simptomi niza bolesti i stanja. Povezani su sa poremećajem nervnih impulsa ili krvnih sudova i znaju da otežaju obavljanje svakodnevnih poslova.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ukoliko simptome parestezije osetite samo posle držanja ruku ili nogu u neprijatnom položaju, ne bi trebalo da budete zabrinuti. Ovo je prirodna reakcija koja brzo prestaje posle lagane samomasaže ukočenih mišića.

Ruke
foto: Profimedia

Razlog za odlazak kod doktora su česti napadi parestezije koji traju nekoliko sati i praćeni su gubitkom osetljivosti na jagodicama.

Simptomi karakteristični za paresteziju su “naježena” koža, utrnulost ruku do ramena, nemogućnost stiskanja šaka u pesnice, bledilo prstiju i prebojenost noktiju u plave nijanse.

Ukoliko osetite navedene simptome, neophodno je da se što pre obratite neurologu, jer oni mogu da budu povezani sa stanjima koja je moguće tretirati tako da trnjenje u rukama prestane ili makar bude ublaženo.

1. Cervikalna osteohondroza

Uzrok nelagodnosti je oštećenje ili povreda nervnih završetaka koji prestaju da pravilno šalju i primaju impulse, zbog čega se gubi osetljivost i delimična kontrola nad pokretima. Uzrok može da bude loša cirkulacija u vratnom delu kičme. Na pršljenovima se pojavljuju naslage, njihova struktura se menja, a protok kiseonika i hranljivih materija do nervnih završetaka je naglo smanjen.

Prsti, Voda, Nokti
foto: Profimedia

Utrnulost ruku često je praćena senzacijama u vidu peckanja i bolnih grčeva. Lekari preporučuju samomasažu vrata i gornjeg dela leđa, kao i bavljenje gimnastikom i plivanjem.

2. Sindrom karpalnog tunela

Uz utrnulost ruku, može da se javi i bol u ručnom zglobu, poznatiji kao sindrom karpalnog tunela. Bez terapije nerv postepeno odumire, dovodeći do invaliditeta.

3. Manjak vitamina i minerala

Za zdravlje nervnih završetaka odgovorni su vitamini B grupe. Ukoliko je osoba na posebnom dijetetskom režimu ishrane koji podrazumeva isključivanje B vitamina, može da dođe do razdražljivosti, slabosti mišića, kao i žućkaste boje kože.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ovaj problem može se rešiti uzimanjem kompleksa B vitamina, magnezijuma i kalijuma, kao i promenom navika u ishrani: uvrstite meso, džigericu, sir i pečurke u svakodnevni jelovnik.

4. Rejnoov sindrom

Ovo stanje prate utrnulost, gubitak osećaja i crvenilo kože. Pacijenti se žale na osećaj hladnoće koji ne prolazi ni kada protrljaju ruke jednu o drugu.

Rejnoov sindrom može da bude naslednog karaktera, ali i da se javi ako je osoba pušač, ima hormonski disbalans ili ne ume da eliminiše stres. Lečenje zavisi od okidača koji je doveo do ovog sindroma.

5. Komplikacije fibromijalgije

Retka, ali ozbiljna bolest javlja se kod šest odsto žena. Utrnulost ruku prati iscrpljujući bol u mišićima koji prestaje samo posle uzimanja jakih analgetika. Problem je praćen depresijom, nesanicom i lošim varenjem.

Dijabetes
foto: Profimedia

6. Sistemski eritemski lupus

Ova autoimuna bolest utiče na nervne završetke koji kontrolišu kretanje ruku i nogu. Zapaljenski proces koji se odigrava u oranizmu praćen je bolom. Odumiranjem vlakana gubi se osetljivost i sposobnost kontrole pokretanja prstiju.

7. Dijabetička neuropatija

Sa visokim nivoom glukoze u krvi počinje uništavanje nervnog tkiva. Kod perifernog oblika neuropatije dolazi do gubitka osetljivosti u gornjim ekstremitetima. Ruke često trnu, gubi se koordinacija pokreta i refleksa, a neretko se javljaju i čirevi na koži, kao i deformiteti zglobova.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.