ŽENE NAKON 30. GODINE OVU ČUDESNU NAMIRNICU MORAJU DA JEDU: Kada čujete za šta je sve DOBRA ješćete je STALNO
Namirnica, Foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

SPAS SA ORGANIZAM

ŽENE NAKON 30. GODINE OVU ČUDESNU NAMIRNICU MORAJU DA JEDU: Kada čujete za šta je sve DOBRA ješćete je STALNO

Unos kalcijuma, fosfora i magnezijuma je izuzetno važan da se kosti održavaju zdravim i jakim

Objavljeno:

One se koristi kao dodatak jelima i kao začin, a popularnost je steklo zbog mnogobrojnih zdravstvenih prednosti.

Mnogi danas kombinuju čia seme sa ostalim zdravim namirnicama u smutijima, jogurtima i pudinzima jer ima izuzetno povoljan uticaj na organizam. Iako ćete se složiti da na prvi pogled ne izgledaju atraktivno, ono što sadrže u sebi i za šta su sve lekovite i zdrave svakako su više nego dovoljni razlozi da ih unosimo, posebno kada pređemo 30. godinu.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Bogati nutrijentima

Ako ste u potrazi za vlaknima, mineralima, gvožđem i vitaminima na jednom mestu, ove semenke su pravi izvor zdravlja. Dve kašike čia semenki sadrži 138 kalorija, ali one pokrivaju gotovo celokupnu dnevnu potrebu za nutrijentima. Stari narodi su ga koristili ne samo u ishrani, već i na polju lepote. Čia semenke su odlične za negu kose, kože i noktiju, jer u sebi sadrže cink i gvožđe.

Čuva imuni sistem

Organizam se s godinama teže bori sa slobodnim radikalima koji napadaju imuni sistem, pa je uvršćivanje čia semenki koje su bogate antioksidansima, izuzetno poželjno. Antioksidansi povoljno utiču na srce, jetru i regulišu krvni pritisak.

Čia semenke
foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Zdrave kosti

Iako mnogi smatraju da je dok smo mlađi i u razvoju unos kalcijuma poželjan, s godinama kosti mogu da oslabe, a već u nekim srednjim može doći do osteroporoze i drugih bolesti kostiju. Unos kalcijuma, fosfora i magnezijuma je izuzetno važan da se kosti održavaju zdravim i jakim.

Pomažu u mršavljenju

Većina dama nakon ulaska u četvcrtu deceniju ima usporeniji metabolizam, a čia semenke su se pokazale kao odličan probiotik i regulator u ishrani. Vlakna i proteini kojima obiluju su izuzetno važni u regulisanju probave, ali i skidanju viška kilograma, što verujemo da je većini dama cilj. Čia semenke izazivaju osećaj sitosti.

Čia semenke
foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Kako ih unositi?

Zbog neutralnog mirisa koji imaju, mogu se jednako dodavati i slanim i slatkim jelima. Mogu se unositi i sirove i potopljene, a možete ih sipati u mleko ili sok, kao i jogurt. Zbog sluzi koju ispuštaju odlične su za slatkiše poput sladoleda i pudinga.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.