POLA SRBIJE MUČI MUKU SA OVOM ALERGIJOM: Nutricionistkinja Sara otkrila kako se zaštititi, jedna stvar je ključ
Sara Blagojević, Foto: Privatna arhiva, Printscreen, Profimedia

obratite pažnju

POLA SRBIJE MUČI MUKU SA OVOM ALERGIJOM: Nutricionistkinja Sara otkrila kako se zaštititi, jedna stvar je ključ

Prilikom pojavljivanja bilo kakve alergije preporučljivo je da se osoba javi lekaru na osnovu početnih simptoma kako bi se ustanovio uzrok i ukoliko je neophodno započeti terapiju

Objavljeno:

Alergije mogu da budu izuzetno neprijatne, posebno kada su praćenje kijavicom koja ne prestaje i zbog koje smo prinuđeni da nosimo masku i u zatvorenom prostoru.

Ovo je period kada vladaju razne alergije, a mi smo razgovarali sa nutriocionistkinjom Sarom Blagojević koja nam je otkrila kako da se najlakše izborite sa alergijama, simptomima i da li postoji pretnji po zdravlje.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Sada trenutno s obzirom na godišnje doba, proleće, najčešće su alergije na polen, alergije na hranu koje nisu povezane sa godišnjim dobima, kao i alergije na životinjsku dlaku, grinje, prašinu, lekove i slično", ispričala je Sara.

U zavisnosti od sklonosti, što je svakako individualno, tako se i sami simptomi razlikuju. Kako je nutricionistkinja ispričala najčešći simptomi su svrab u predelu očiju (crvenilo), suzenje, suv kašalj, sekrecija iz nosa (kijanje). U zavisnosti od kompletnog zdravstvenog stanja zavisi i alergijske reakcija. Može da prođe sa blažim simptomima i uz terapiju antihistaminicima.

Kopriva, Sara Blagojević
foto: Privatna arhiva

"Što se tiče ozbiljnijih reakcija, retko sezonske alergije (na polen i slično) dovode do ozbiljnijih stanja poput anafilaktičkog šoka. Ukoliko su u pitanju blaži oblici, praktikuje se uzimanje antihistaminika tokom perioda cvetanja npr. ukoliko je konkretno alergija na polen. Kod alergija koje su prisutne nezavisno od godišnjeg doba praktikuje se i kontinuirana terapija. Za razliku od svih blažih alergijskih reakcija kod anafilaktičkog šoka praktikuje se urgentna terapija koja je od vitalnog značaja", dodala je.

U današnje vreme većina ljudi je alergična na neki agens i ne može se napraviti paralela između odraslih i dece, a naša sagovornica kaže da od značaja može biti i pretpostavka da deca koja su imala neurotraumu na rođenju imaju atopijsku konstituciju.

Kijanje
foto: Profimedia

Prilikom pojavljivanja bilo kakve alergije preporučljivo je da se osoba javi lekaru na osnovu početnih simptoma kako bi se ustanovio uzrok i ukoliko je neophodno započeti terapiju.

"Kada govorimo o sezonskim alergijama svakako bi izbor namirnica koje jačaju imunitet mogao pomoći u ublažavanju simptoma (đumbir, citrusi, kurkuma i slično", ispričala je.

Sara je otkrila svoju preporuku za jačanje imuniteta.

Potrebne su vam sledeće namirnice:

- čaj od koprive ili med sa koprivom

- 100gr seckanog badema (sirovog)

1 / 4 Foto: Profimedia

- sok od dva limuna

- 50gr semena koprive

- 350gr meda (po mogućstvu domaćeg)

Sjedinite med i limun, dodate seme koprive, promešate, dodate badem. Sve u jednu veliku teglu i u frižider. Nakon 24h krećete sa konzumiranjem.

Dva puta dnevno 1 kafena kašičica uz veću čašu vode, dok ne potrošite.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.