KAKO DA UKLONITE IZAZIVAČE ALEGIJA U KUĆI? Pratite narednih 5 saveta
Ilustracija, Foto: Profimedia

alergija

KAKO DA UKLONITE IZAZIVAČE ALEGIJA U KUĆI? Pratite narednih 5 saveta

Ono na šta treba da obratite pažnju, jeste da uklonite izazivače alergija u svom domu jer u njemu provodite najviše vremena

Objavljeno:

Izazivač alergije najčešće je polen kojeg najviše ima tokom proleća, ali i tokom drugih godišnjih doba. Do pogoršanih simptoma dolazi kada se on pomeša sa zagađenim vazduhom.

Ono na šta treba da obratite pažnju, jeste da uklonite izazivače alergija u svom domu jer u njemu provodite najviše vremena.

Alergičari znaju da dan proveden u parku može da izazove snažnu kijavicu. Ali povlačenje u zatvoren prostor u cilju sprečavanja začepljenja nosa ili suznih očiju, neće uspeti ako se ne pozabavite kvalitetom vazduha u svom domu.

Bilo da je to polen, buđ ili prašina koja pokreće kijanje, postoje stvari koje možete preduzeti da zaštitite svoj dom i sebe od alergija.

Ono što najpre morate da uradite, jeste da se otarasite svih nepotrebnih stvari koje imate u domu. Neka vaš dom bude jednostavno mesto. Uklanjanjem nepotrebnih stvari ćete smanjiti broj potencijalnih mesta za lepljenje alergena bilo da se radi o polenu, prašini ili dlakama kućnih ljubimaca. Površine koje ste oslobodili nepotrebnih stvari redovno brišite vlažnom krpom.

Najvažnije je da ne unosite alergene u kuću. Ako je glavni izazivač alergije polen, svakodnevno vodite računa da ga ne unosite u kuću, odnosno da to bude u što manjoj količini. Pratite sledeće korake:

1. Izuvajte se ispred ulaza u kuću/stan ili koristite dva otirača – jedan sa spoljašnje strane, a jedan odmah čim uđete u kuću i tu se izuvajte kako ne biste raznosili polen po kući.

2. Presvucite se u “kućnu odeću” im uđete u kuću i neka to, po mogućstvu, bude odmah na ulazu.

3. Tuširajte se i što češće perite kosu kako ne biste polen uneli u krevet.

4. Držite zatvorene prozore prepodne, a obavezno i kasnije tokom dana. Držite zatvorene prozore i na automobilu.

5. Korisite prečišćivač vazduha kako biste u domu imali čistiji vazduh i kako biste uklonili sav polen koji uđe u kuću.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.