OD ČAŠE HLADNE VODE MOŽETE NASTRADATI! Ovo niko od nas nije ZNAO
Čaša vode, Foto: Printscreen / Youtube / Cam25Zoo

VAŽNO!

OD ČAŠE HLADNE VODE MOŽETE NASTRADATI! Ovo niko od nas nije ZNAO

Nema ništa lepše od hladne vode tokom vrućina.

Objavljeno: 09:56h

Odličan je način da se rashladite, ali i utolite žeđ. Međutim, možda niste znali da hladna voda i te kako može da bude opasna.

Hladna voda dodatno slabi već oslabljen imunitet, sužava krvne sudove i agresivno deluje na zubnu gleđ. Osetljivost zuba na hladnu vodu često je posljedica oštećenja gleđi ili desni, usljed agresivnog pranja zuba, taloženja plaka, karijesa kada je osetljivost zuba na hladne ili vruće napitke pojačana.

Kako hladna voda deluje na organizam?

Hladna voda je uvijek ukusnija jer njena niska temperatura može da “zamaskira” loš ukus. I pored dobrih svojstava vode koja važi za jedno od najzdravijih pića, konzumacija hladne vode može stresno da djeluje na organizam, izazove respiratore poteškoće, zgruša i oteža izbacivanje sluzi.

Upotreba hladne vode može da izazove glavobolju, prehladu, probleme sa želucem, gutanjem hrane.

1. Slabi imunitet

Ispijanje hladne vode može oslabiti imunski sistem i umanjiti mogućnost tijela da se izbori sa bakterijama i virusima.

Konzumacija hladne vode djeluje na zube, krvni pritisak, grlo, respiratorni sistem, nerve, stomak, digestivni i imuni sistem.

2. Umanjuje broj otkucaja srca

Pojedina istraživanja tvrde da hladna voda može umanjiti broj otkucaja srca. Konzumacija hladne vode poslije 22 minuta dovodi do povećanja vrednosti krvnog pritiska.

3. Izaziva probleme s probavom

Hladna voda može otežati gutanje hrane i problema sa probavom. Kod osoba koje već imaju stomačne probleme, može doći do aktiviranja problema poslije konzumacije hladne vode.

4. Sužava krvne sudove

Nema dovoljno studija koje su izučavale uticaj hladne vode na visok krvni pritisak, ali neka istraživanja ističu da hladna voda sužava krvne sudove, sprečava dotok krvi u ekstremitete i dovodi do povećanja krvnog pritiska.

Ko ne bi trebalo da pije hladnu vodu?

Hladna voda preporučuje se sportistima, deci sa prekomernom težinom, osobama sa multiplom sklerozom i pacijentima sa hipotenzijom (niskim krvnim pritiskom). Fizička ili sportska aktivnost povećava telesnu temperaturu i uzrokuje umor. Konzumacija hladne vode, s druge strane, smanjuje temperaturu tela.

Smatra se da deca sa prekomernom težinom konzumiranjem hladne vode dodatno troše energiju i time utiču na gubitak kilograma, zbog čega je njima i preporučljivo da piju hladnu vodu.

Starije osobe i bebe ne bi trebalo da piju hladnu vodu, jer se veruje, da njihov imuni sistem može burnije da reaguje na hladnu vodu.

(Espreso/net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.