OVAJ VIRUS AKTIVAN JE U SRBIJI I IZAZIVA PARALIZU LICA: Alarmantno za osobe koje su slabijeg imuniteta!
PCR test, Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

VAŽNO

OVAJ VIRUS AKTIVAN JE U SRBIJI I IZAZIVA PARALIZU LICA: Alarmantno za osobe koje su slabijeg imuniteta!

Najčešće se bolesti povezane sa virusom dešavaju u poznim godinama, a pevač Biber je verovatno bio pod ogromnim stresom.

Objavljeno:

Kandaski pop pevač Džastin Biber otkazao je sve koncerte zbog paralize dela lica. O tome šta je to Remzi Hantov sindrom od kojeg boluje, ovog jutra u "Uranku" na televiziji K1 govorili su infektolog prof. dr Darko Nožić i neurolog dr Milutin Petrović.

Ovaj virus akrivan je svuda, te tako i u našoj zemlji. Tačije, može ga dobiti svako ko je slabijeg imuniteta i ko ne vodi računa o njegovom jačanju.

Kako je kazao dr Petrović, reč je o vrsti akutno nastale neuropatije facijalnog nerva.

- Varičela zoster virus, od kojeg najveći deo nas tokom života oboli u vidu ovčijih boginja, jeste virus koji se smesti u određenu strukturu nerva i tu se pritaji. On može da se u nekom trenutku aktivira ili da ostane uspavan. Kod pevača se aktivirao i uzrokovao stanje paralize polovine lica. Ova paraliza odlikuje se time da osoba ne može da nabere čelo, ne može da lepo zatvori oko ili usta. Sve zavisi od stepena oštećenja. Ponekad se, iako retko, desi i da osoba ne oseća ukuse u prednje dve trećine jezika ili da ima osećaj zujanja u ušima. Ovakvo stanje aktivira se u stanjima oslabljenog imuniteta, nakon nekog velikog stresa, kod trudnica ili kod osoba koje su imunokompromitovane - pod hemioterapijom ili obolele od HIV-a – objasnio je neurolog dr Milutin Petrović.

Uglavnom se javlja kod kod osoba kojima je ozbiljno ugrožen imunitet.

Neurolog je danas na televiziji K1 istakao da bi naročito u vreme pandemije kovida u kojoj i dalje živimo trebalo misliti o ovim sindromima i poremećajima.

Boginje
foto: Profimedia

Vakcina protiv varičele

Infektolog prof dr Darko Nožić kazao je da bi za sve ljude najbolje bilo da nikada ne preleže ovčije boginje.

- Postoji zaštita od varičela, i to je vakcina, i savetujem svim roditeljima da decu vakcinišu protiv ovčijih boginja. U svetu se to radi odavno i rutinski, a kod nas izgleda mora da bude obavezno da bi se sprovodilo. To je kod nas vakcina koja se daje na dobrovoljnoj bazi, ko želi da je primi. Varičela zoster je latentan virus koji spava u ganglionima. Najčešće se bolesti povezane sa virusom dešavaju u poznim godinama, a pevač Biber je verovatno bio pod "žešćim" stresom. Video sam oko 20 ljudi sa Remzi Hantovim sindromom u svojoj karijeri i uglavnom su to bile starije osobe. Kada se javi kod mladih, uzrok je brz život sa kontinuiranim stresom – objasnio je dr Nožić.

- To je kranijalna manifestacija herpes zostera, odnosno, herpes zoster lica. Ovaj virus kod dece izaziva ovčije boginje, a kod odraslih herpes. Nema terapije za herpes zoster, mada se radi na vakcini za ljude kojima se stalno vraća. Jedina preventiva je da se ne stresirate i da živite normalno.

Remzi Hantov sindrom se leči dvema vrstama lekova.

- Najvažnije je da se pacijent što pre javi lekaru jer je najbolje lečiti bolest u najranijoj fazi. Daju se dve grupe lekova – kortikosterodi i antivirusni lekovi. Kod nas je to "aciklovir" i lečenje traje četiri dana, ali podrazumeva pijenje čak 20 tableta dnevno. Antivirusni lek ubija virus i smanjuje mogućnost komplikacija. Remzi Hantov sindrom može da boli i ne mora, ali češće boli. Mogu da ostanu i trajne posledice kao što su oslabljen sluh i trajna blaga iskrivljenost lica. Retko se to dešava ali je moguće.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.