SRPSKI KARDIOLOG UPOZORAVA SRBE: 3 simptoma INFARKTA ne smete da ZANAMERAJETE, otkrio i kako DA POMOGNETE SEBI
Srce, Foto: Profimedia

savet

SRPSKI KARDIOLOG UPOZORAVA SRBE: 3 simptoma INFARKTA ne smete da ZANAMERAJETE, otkrio i kako DA POMOGNETE SEBI

Ono što nikako ne savetujem je da sami idete kod lekara, već da pozovete Hitnu pomoć

Objavljeno: 17:44h

Ukoliko osetite simptome koji su karakteristični za infakrt, a uz to spadate u rizičnu grupu - imate povišen pritisak, šećer i masnoće, razumno je pretpostaviti da taj bol može da bude srčanog porekla.

Jak bol u sredogruđu koji se širi ka vilici i "ide" u levu ruku tipični su simptomi infarkta miokarda.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kako za Telegraf.rs kaže prof. dr Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju, ovi simptomi traju 20 do 25 minuta, i mogu, ali ne moraju da prođu kada bolesnik uzme nitroglicerin.

- Ali, ono što mi često viđamo su atipične prezentacije, pre svega kod starijih ljudi i kod žena - ističe prof. Otašević.

- One često imaju atipičnu prezentaciju infarkta miokarda, koja podrazumeva određeni tip probadanja u grudima, gubitak daha, a u nekim slučajevima dolazi do akutnog popuštanja srca, što se manifestuje otežanim disanjem.

Starac, Infarkt, Srce, Bol u grudima
foto: Profimedia

Kad bi trebalo posumnjati na infarkt miokarda?

Ukoliko osetite simptome koji su karakteristični za infakrt, a uz to spadate u rizičnu grupu - imate povišen pritisak, šećer i masnoće, razumno je pretpostaviti da taj bol može da bude srčanog porekla, odnosno da može da bude infarkt miokarda.

Prof. Otašević savetuje šta bi trebalo uraditi u tom slučaju:

- Najbolje je pozvati Hitnu pomoć i ispričati lekarima simptome. Ono što nikako ne savetujem je da sami idete kod lekara, već da pozovete Hitnu pomoć. Lekar će proceniti kakvi su simptomi i ukoliko se radi o simptomima akutnog infarkta miokarda poslaće ekipu koja će uraditi EKG, koji predstavlja zlatni standard u dijagnostici infarkta.

Infarkt
foto: Profimedia

Sagovornik portala Telegraf ima još jedan koristan savet za pacijente:

- Ukoliko se najverovatnije radi o infarktu miokarda, onda je najbolje da uzmete 300 miligrama aspirina. Na taj način može doći do delimične razgradnje krvnog ugruška koji blokira krvni sud ili se bar taj krvni sud neće povećavati.

Prof. Otašević ističe da ono što donekle komplikuje situaciju jeste to što bol u grudima ne mora da bude samo posledica akutnog infarkta miokarda; može da bude posledica cepanja aorte, to je najveći krvni sud u oragnizmu koji od srca praktično odvodi krv ka celom organizmu, može biti posledica embolije pluća...

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.