EVO ŠTA SVE TRPAJU U CIGARETE: Šokiraćete se i NAJEŽITI! (VIDEO)
Foto: Printscreen

UŽAS

EVO ŠTA SVE TRPAJU U CIGARETE: Šokiraćete se i NAJEŽITI! (VIDEO)

Cigarete pored duvana sadrže i konzervans, ovlaživač, lepljive supstance, aromu i druge aditive koji pomažu boljoj prodaji.

Objavljeno: 18:01h

Potpuna lista tih materijala zavisi od proizvođača, ali su neki pristali da dobrotvorno sastave liste sa supstancama koje mešaju sa duvanom. Neki američki proizvođači su 1994. godine uneli na spisak čak 599 supstanci, među kojima su nama poznate i neškodljive materije kao što je čokolada i kofein, ali i one druge, kao što je levulinska kiselina (koja podstiče upijanje nikotina). Tu je i izobutil acetat (organski rastvarač), kao i urea (sastojak koji postoji u mokraći i krvi, a ponajviše se koristi za veštačka đubriva).

Najveći broj aditiva nalazi se u duvanu, posebno u "rekonu", to jest ojačanom duvanu, koji potiče od otpadaka ove biljke, s dodatkom amonijaka, šećera i arome da bi mu se poboljšali ukus i sastav. I hartija koja obavija cigaretu prerađuje se s različitim supstancama, među kojima je titanijum-dioksid koji utiče na gorenje.

pušenje, cigareta
foto: Stock

Razna proučavanja pokazala su, potom, da među više od četiri hiljade hemijskih jedinjenja koja nastaju sagorevanjem cigarete, postoji čak i jedan opasni radioaktivni element (polonijum 210), verovatno trag iz đubriva koje se koristi u gajenju biljke duvana.

(Espreso/Stetoskop.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.