8 ODLIČNIH RAZLOGA DA SVAKI DAN JEDETE MANGO: Zdraviji je nego što možete da zamislite, BOMBA VITAMINA! (FOTO)
Mango, Foto: Printscreen Youtube / Clean & Delicious

savršen za leto

8 ODLIČNIH RAZLOGA DA SVAKI DAN JEDETE MANGO: Zdraviji je nego što možete da zamislite, BOMBA VITAMINA! (FOTO)

Ne sadrži masti, holesterol, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrži vrlo malo kalorija. Evo nekoliko razloga da ga uvrstite u svoju ishranu

Objavljeno:

Mango je izuzetno zdravo voće, a iz tog razloga se isplati jesti ga svakog dana. Ovo voće je paket hranljivih sastojaka i vitamina, a možete ga dodati raznim obrocima.

Ne sadrži masti, holesterol, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrži vrlo malo kalorija. Evo nekoliko razloga da ga uvrstite u svoju ishranu.

1. Jača i štiti imunitet

Ako želite da učinite nešto za svoj imunitet, uključite mango u svakodnevnu ishranu. Mango je pun beta-karotena, a daleko najefikasnija konverzija u vitamin A je upravo iz beta-karotena – snažan antioksidant koji štiti organizam od upala.

2. Sprečava rast ćelija raka

Zbog visokog nivoa vitamina i antioksidanata, mango se pokazao kao odličan za prevenciju karcinoma. Mango je efikasan u sprečavaju rasta ćelija raka debelog creva i dojke. To je pokazala studija stručnjaka iz Teksasa, koji su proučavali pet najčešćih vrsta manga koje su dostupne u SAD. Studija je proučavala uticaj ekstrakta polifenola manga na karcinomima debelog creva, dojke, pluća, prostate i leukemije. Polifenoli su prirodne supstance koje se nalaze u biljkama, a povezane su s raznim dobrobitima po pitanju zdravlja.

1 / 7 Foto: Printscreen Youtube / Clean & Delicious

3. Uklanja probavne tegobe

Bogat je dijetalnim vlaknima, zbog toga se preporučuje u slučaju usporene probave. Ovo voće sadrži i probavne enzime koji smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane kiseline.

4. Poboljšava rad mozga

Mango je pun vitamin B6, koji je odgovoran za funkcioniranje nervnog sistema i mozga. Štaviše, vitamin B6 pomaže u formiranju nekoliko neurotransmitera u mozgu, odgovornih za zdrav i miran san, i utiće na raspoloženje. Amino kiselina glutamin iz manga jača koncentraciju i poboljšava memoriju.

5. Pomaže kod anemije

Zbog visokog udela gvožđa, mango se preporučuje svima koji pate od anemije, a posebno trudnicama i ženama u menopauzi. Trudnice, kojima su lekari propisali dodatke ishrani sa gvožđem mogu deo svojih potreba za ovim elementom zadovoljiti jedući ukusni mango.

Anemija
foto: Printscreen/Youtube/RTV Stara Pazova

6. Štiti kožu

Mango je efikasan za rešavanje problema začepljenih pora na koži. Ako imate problema s aknama, konzumacija manga će vam koristiti. Uklonite pulpe manga i primenite na koži oko 10 minuta pre pranja. To će učiniti kožu mekom i sjajnom.

7. Bolji seks

Vitamin E koji je obilno prisutan u mangu pomaže pri regulisanju polnih hormona i jača seksualni nagon.

Seks
foto: Printscreen/Instagram

8. Protiv dijabetesa

Nedavna studija je pokazala da se životinjama koje su svakodnevno (kroz period od 12 nedelja) konzumirale deset grama smrznutog i dehidriranog manga, snizio nivo šećera u krvi. Ovo otkriće bi moglo da pomogne pacijentima s dijabetesom u kontroli glukoze u krvi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.