UVRSTITE KOKOS U ISHRANU
OVO JE SKORO PA NAJZDRAVIJA HRANA NA SVETU: Prepuna je VITAMINA I MINERALA, čini čudo za FIZIČKI IZGLED
Čvrste drvenaste ljuske nisu više samo posuđe za domaćinstvo i ukrasni predmeti, već i materijal od koga se oblikuje dugmad i nakit
Kokos (lat. (kokos, kokosovac, lat. Cocos nucifera) je drvenasta biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima.
Njeno ime potiče od grčke reči сосо (zrno, plod). Pod tim imenom, kokosova palma je poznata svuda u svetu. Ona je višenamenska – služi i kao hrana, i kao piće, kao odeća, građevinski materijal i sirovina za mnoge proizvode savremene industrije.
Kao mlado drvo kokos ima čvrstu ovojnicu i sastavljena je od muških i malobrojnih ženskih cvetova. Iz nje nastaje plod koji se sastoji od tankog i nepropusnog spoljašnjeg omotača, egzokarpa, i čvrstog i tvrdog unutrašnjeg sloja, endokarpa.
Između se nalazi debeli sloj lakog i rastresitog tkiva, mezokarpa, u čijem je središtu belo seme s vrlo razvijenim endospermom u obliku kugle, s debelom mesnatom ovojnicom u kojoj je čuveno kokosovo mleko i voda.
Visoko stablo u prečniku ima 30 cm, ali je izuzetno čvrsto i odoleva vetrovima jer ga za peščano tlo, u dubini od 8 m, drži oko 800 korenova, ne debljih od jednog centimetra. Seme je nepropusno za morsku vodu u kojoj može plivati i do 4500 kilometara i potom, neoštećeno, isklijati na tlu.
Posle sedam godina palma rađa prvi plod, a između petnaeste i pedesete godine života donese od 60 do 80 oraha svake godine. Sa osamdeset godina prestaje rađati i najčešće umire. Samo malobrojni primerci dožive i do 150 godina.
Gde raste kokos?
Postojbina kokosove palme ne može se sa sigurnošću utvrditi. Kokos raste u tropskim krajevima, posebno na obalama i ostrvima Tihog i Indijskog okeana.
Kokosova palma cveta preko cele godine i uvek ima nekoliko zrelih oraha. Potrebno je više od godinu dana da jedan kokosov orah sazri. Kokosov orah uspeva na tlu koje se nalazi na 900 metara nadmorske visine, ali obično se uzgaja u nižim područjima.
Koji deo kokos se koristi kao lekovito sredstvo?
Plodovi kokosove palme.
Plod se može najbolje iskoristiti. Dok je zelen, nezrelo jezgro, daje zdrav mlečni napitak bogat kalijumom i mineralnim sastojcima, a svaki orah sadrži oko litre mlečnog sardžaja.
Mesnati deo zrelog endosperma upije ga i sačuva. Jednako je zdrav i svež, ali i pomešan s prokuvanom vodom kao kokosovo mleko.
Osušen i nariban poznat je pod nazivom kokosovo brašno i koristi se za hleb kakav spremaju žene iz Šri Lanke ili kao osnova za keks i pecivo, ulje, maslac. Koristi se i u hemijskoj industriji za fine kreme, sapune, emulzije, kao i za proizvodnju eksploziva.
Od vlaknastih delova dobijaju se čvrste niti od kojih su nekada upredana užad, tkani tepisi i pravila četke, a danas služe i za izradu izolacijskog materijala i automobilska sedala koja se ugrađuju u vozila proizvođača „Daimler AG“.
Čvrste drvenaste ljuske nisu više samo posuđe za domaćinstvo i ukrasni predmeti, već i materijal od koga se oblikuje dugmad i nakit.
Lišće se od davnina upotrebljavalo za pokrivanje krovova i izradu pletenih rukotvorina. Odlična je zaštita od komaraca pa se prerađuje u insekticide.
Debla su našla široku primenu kao građevinski materijal. Pored greda, od njih se prave i sve vrste zidnih obloga, nameštaj, a kora se prerađuje u gumu.
Koja svojstva i kakvo dejstvo ima kokos?
Ljudi koji u ishrani koriste puno kokosovog ulja ne znaju za srčana oboljenja. – Ova namirnica povećava dobar HDL holesterol.
Ulje od kokosa je jedna od retkih namirnica koja se može klasifikovati kao „superhrana”. Njegova jedinstvena kombinacija masnih kiselina može imati pozitivne efekte na zdravlje.
Kokosovo ulje je bogato zdravim zasićenim mastima koje imaju različite efekte od većine drugih masti u ljudskoj ishrani. One mogu povećati sagorevanje masti i obezbediti telu i mozgu energiju. Većina masti u ishrani se naziva trigliceridima dugog lanca, ali masti u kokosovom ulju su poznate kao trigliceridi srednjeg lanca.
Kada koristite ove vrste masti, one idu direktno u jetru, gde se upotrebljavaju kao brzi izvor energije ili se pretvaraju u ketone koji mogu imati snažne prednosti za mozak i istražuju se kao tretman epilepsije, Alchajmerovog i drugih stanja.
Kokos je egzotična hrana pa je prvenstveno konzumiraju osobe kojima je zdravlje na prvom mestu. Ljudi koji u ishrani koriste puno kokosovog ulja ne znaju za srčana oboljenja. To je potvrdilo proučavanje populacije Tokelauansa, koji žive u Južnom Pacifiku. Njihova ishrana pretežno dolazi iz kokosa. Pored toga, ovo ulje deluje antimikrobno, pa se koristi i kod infekcija kandidom.
Gojaznost je jedan od najvećih zdravstvenih problema na svetu. Srednji lanac triglicerida u kokosovom ulju može za pet odsto da poveća broj kalorija koje trošite u poređenju sa istom količinom kalorija od masti sa dugim lancem. Sve to nas navodi na zaključak da i pored kalorijske vrednosti upotreba kokosa ne dovodi do pojave gojaznosti kao ugljeni hidrati.
Interesantna osobina masnih kiselina u kokosovom ulju je da mogu smanjiti glad. Ovo se odnosi na način na koji se masti metabolišu, jer ketoni mogu imati efekat smanjenja apetita.
Ketogena dijeta podrazumeva ishranu sa vrlo malo ugljenih hidrata i sa velikim količinama masti, što dovodi do znatno povećane koncentracije ketona u krvi. Iz nekog razloga, ovakva ishrana dramatično smanjuje stopu napada kod epileptične dece, čak i kod onih koji nisu imali uspeha sa više različitih vrsta lekova.
Kokosovo ulje sadrži prirodne zasićene masti koje povećavaju dobar HDL holesterol. Istovremeno može pomoći da pretvorite loš LDL holesterol u manje štetan oblik. Zbog toga je ulje od kokosa najbolje za zdravlje srca u poređenju sa mnogim drugim uljima.
Pošto ono može da umanji apetit i poveća potrošnju masti, ima smisla i to da može pomoći da izgubite težinu. Kokosovo ulje je posebno efikasno u smanjenju masti na stomaku. Obim struka se lako meri i predstavlja odličan marker za količinu masti u abdominalnoj šupljini.
U istraživanju 40 žena sa abdominalnom gojaznošću, upotrebom dve kašike kokosovog ulja dnevno znatno im je smanjen obim BMI i obim struka u periodu od 12 nedelja. Druga studija kod 20 gojaznih muškaraca ukazala je na smanjenje obima struka od 2,86 centimetara nakon četiri nedelje konzumiranja dve kašike kokosovog ulja dnevno.
Ono je i dalje veoma kalorično, tako da ga u ishrani treba koristiti oprezno.
Kako se koristi kokos?
Kokosov orah koristi se na razne načine, kao hrana i piće, dodatak jelima i kolačima, u kozmetici, ali i kao lek. Kokos se lako vari, a bogat je brojnim vitaminima i mineralima, a jedan deo njegove hranljivosti leži u činjenici da sadrži masne kiseline koje se uspešno bore protiv raznih bolesti.
Ova namirnica jedan je od najboljih boraca protiv slobodnih radikala, jer je nerafinisano i ispunjeno osnovnim antioksidantnim komponentama. Dokazano je i da kokos ima antikancerogena svojstva koja naročito pomažu u borbi protiv raka debelog creva i raka dojke.
Za šta je sve dobar kokos?
Protiv bolova
Kako stručnjaci tvrde, najčešći razlog bolova u organizmu je dehidratacija. Stoga se onima koji imaju česte bolove preporučuje da piju kokosovu vodu, tečnosti iz mladih, zelenih plodova kokosove palme, koja je najbolji prirodni izvor kalijuma. Kalijum je najbolji način da povratite hidriranost ćelija i da se skoro trenutno rešite bola.
Mršavljenje
Kokos je voće koje se u našim krajevima retko konzumira, a ima pozitivan efekt na celokupan probavni sistem jer se lako vari i bogat je hranljivim materijama i mineralima. Sirovo kokosovo meso osiguraće vam dodatne doze proteina, a uz to sadrži i organski sastojak koji ima antibakterijsko dejstvo štiti jetru od oštećenja koja mogu uzrokovati alkohol i drugi toksini.
Kokosovo mleko je bogato zdravim uljima koja pomažu našem organizmu u borbi protiv lošeg uticaja slobodnih radikala i održavanju ravnoteže probave i metabolizma. Kokosovo ulje pak, smanjuje apetiti i pospešuje sagorevanje masti, naročito u predelu struka i stomaka. Pored toga, kokosov orah štiti jetru i poboljšava imunitet.
Jača srce i štiti kardivaskularni sistem
Kokosovo ulje puno je zasićenih masti, koje ne škode masnoćama u krvi, već zapravo povećavaju dobar holesterol u telu, a smanjuju količinu lošeg. Ova namirnica, takođe, poboljšava faktor koagulacije krvi i antioksidativni status, te ako imate problema sa holesterolom i kardiovaskularnim sistemom uopšte, treba obavezno da uvedete kokos u svoju ishranu.
Reguliše šećer u krvi
Kokos je bogat izvor dijetalnih vlakana, a novija istraživanja pokazala su da hrana bogata vlaknima smanjuje nivo šećera u krvi, štiti od dijabetesa i jača imunitet. Kokos je, naime, jedna od najboljih namirnica za održavanje zdravlja krvi. Još jedna ključna prednost kokosovog ulja je to što sadrži antioksidanse za zaštitu od topline i slobodnih radikala.
Poboljšan rad mozga
Jedna porcija svežeg mesa kokosovog oraha obezbeđuje 17 odsto preporučenog dnevnog unosa (RDI) bakra, neophodnog mikroelementa koji aktivira enzime odgovorne za proizvodnju neurotransmitera – hemikalija koje mozak koristi za prenos informacija od jedne ćelije do druge. Iz tog razloga, hrana bogata bakrom, poput kokosa, može da pomogne da nas zaštiti od kognitivnog opadanja vezanog za starenje.
Štaviše, kako istraživanja pokazuju, ulje u mesu kokosovog oraha može da pomogne u zaštiti nervnih ćelija od proteinskih plakova, koji doprinose progresiji Alchajmerove bolesti.
Leči infekcije
Laurinska kiselina u kokosovom ulju može ubiti bakterije, viruse i gljivice, drugim rečima – izlečiti brojne infekcije. Kokosovo ulje, naime, pomaže protiv zapaljenja jer ima svojstva analgetika i ublažava groznicu. Takođe, može se koristiti i za ispiranje usta i usne šupljine. Osim što može ubiti neke od bakterija u ustima, poboljšava zdravlje i smanjuje loš zadah.
Leči rane i oštećenja kože
Kokos se od davnina koristi za lečenje rana. On ubrzava ponovnu epitelizaciju i poboljšava aktivnost antioksidanata. Pored toga, kokosovo ulje ubrzava i oporavak od opekotina. Kokosovo mleko, takođe, ima isti efekat kao i lek koji se bori protiv čireva.
Bolje raspoloženje
Kod depresivnih osoba vrlo je važna i koncentracija magnezijuma u krvi, a kokos je bogat izvor ovog minerala. Magnezijum se još naziva i antistresnim mineralom. Uz magnezijum se preporučuje i unos selena, koga ima u morskim plodovima i koštunjavom voću.
Hrani kožu
Kokosovo ulje ne sadrži omega-3 masne kiseline, ali obiluje zasićenim kiselinama koje pomažu u učvršćivanju kože zbog čega je odlično u funkciji lepote. Kokosovo ulje pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena, zaduženog za elastičnost kože, a čija funkcija s godinama slabi.
Takođe, odlično hidrira kožu jer veže molekule vode za sebe, a u kožu se upija brže nego losioni. Stoga je ono odlčno sredstvo za negu kože lica i tela, protiv bora, akni, mrlja na koži, strija, za skidanje šminke, ali i za negu usana. Pored toga, kokosovo ulje blokira 30 odsto ultraljubičastih zraka, pa ga možete koristiti i kao kremu za sunčanje.
Obnavlja kosu
Masne kiseline koje kokos sadrži, imaju vrlo malu molekularnu strukturu pa mogu jednostavno da prodru u ćelijsku membranu kose. To omogućuje hranjivim uljima da lakše prodru u koren kose – i doslovno obave dubinsku regeneraciju iznutra čineći kosu mekom i jakom. Zbog prirodnog protiv-gljivičnog svojstva, kokosovo ulje je dobro i za vlasište i može da ublaži i simptome peruti.
Uz redovnu upotrebu, kokosovo ulje može da uništi gljivice na vlasištu, a time i eliminiše ne-estetske bele pahuljice s vaših ramena. Kokosovo ulje, takođe, pospešuje rast kose i u kombinaciji sa limunovim sokom, može da vam pomogne da se oslobodite sedih vlasi. Mešavinom ova dva sastojka masirajte kosu svakodnevno, i sedim vlasima će se vratiti boja, a kosa će biti zdravija i lepša.
Zanimljive činjenice o kokosu
Alexander von Humboldt izneo je prva stručna zapažanja zasnovana na izgledu drveta – visokog i plemenitog u poređenju sa svim dotad viđenim rastinjem, tankog stabla koje ide u vis 25 do 30 metara i na čijem se vrhu nalazi gusta krošnja od tridesetak perasto razdeljenih listova dugačkih četiri metra.
Legenda kaže da je ponikla na tlu Polinezije iz semena u koje se pretvorila neostvarena ljubav lepe poglavičine kćeri po imenu Hina i siromašnog, neuglednog mladića Aala.
Ne mogavši živeti bez voljene, mladić je umro, a iz njegovog groba koji je Hina natapala suzama izniklo je neobično drvo: tanko, vitko i toliko visoko da je nadmašilo okolno rastinje. Krošnjom je dodirivalo nebo uzdižući ljubav u večne, božanske visine. Da bi ga Hina mogla gledati, orah je dobio Aalov lik. Može ga videti svako ko oljušti kokos, kažu i danas Polinežani.
Na čvrstoj opni postoje tri tanja dela koja se mogu probiti. To su oči i usta mladog Aala. Na ovu legendu nadovezuje se i druga, urezana na jednoj kamenoj ploči nađenoj na Filipinima. Po njoj, kokosova palma je nebesko drvo nastalo od zvezde, na koju svojim oblikom krošnja i podsjeća. Darovano je ljudima voljom božanskih sila i toči iz sebe „napitak života“.
Kao prava znamenitost, kokosova palma našla se 1904. godine na poštanskoj marki Francuske Gvajane, a potom i Samoe i Liberije. Brazilski violinista Ary Barroso u februaru 1939. godine posvetio joj je sambu „Brazil“, himnu koja se i danas izvodi na Copacabani.
Nedavno je jedan kokosov orah prodat za 1,14 miliona eura. Ubraja se u vrednije eksponate ugledne aukcijske kuće „Christie’s“ u Londonu, a nalazio se na brodu „Bounty“ kapetana Williama Bligha (1754.-1817.) koji je preživio poznatu pobunu.
Ako ste ikad videli kokosov orah, onda ste uolčili da ima tri udubljenja, zapravo tri nerazvije¬na pupoljka. Kad se kokosov orah s ljuskom posadi u zemlju, iz jedne rupe počinje se razvijati mlada biljka. Kokosova palma mora rasti sedam godina da bi donela svoj prvi plod.
Razvijena kokosova palma cveta preko cele godine i gotovo uvek ima po nekoliko zrelih oraha. Potrebno je više od godinu dana da jedan kokosov orah sazre, što zavisi od mesta na kome palma raste ili o njenoj vrsti.
Kokosova palma naraste od 7 do 30 metara u visinu i na vrhu ima krunu od dugog, pernatog lišća, čija se veličina kreće od 3 do 7 metara.
Kokosova palma je neobično drvo, jer može živeti i u morskoj vodi, ali joj ona nije neophodna.Kokosove palme rastu blizu mora, jer njihovi plitki koreni mogu tamo naći potpuni vlagu.
Morska voda takođe ne može oštetiti ljusku kokosovog oraha. Znači,kad orah padne u more,talasi ga mogu odneti do neke udaljenje plaže na kojoj orah počne da klija i počinje da raste kao nova kokosova palma.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!