OVA NAMIRNICA JE JEFTINIJA OD BADEMA I ORAHA: A kad čujete šta radi SRCU, zanemećete
Kikiriki, Foto: EPA/BILAWAL ARBAB

orašasti plodovi

OVA NAMIRNICA JE JEFTINIJA OD BADEMA I ORAHA: A kad čujete šta radi SRCU, zanemećete

Da, dobro ste pročitali. Najomiljeniji orašasti plod mnogih Amerikanaca jedna je od najhranjivijih namirnica, a uz to može i produžiti vaš životni vek.

Objavljeno: 15:37h

Postoji mnogo razloga da uživate u kikirikiju i proizvodima na bazi kikirikija i ekstra devičanskog ulja od kikirikija, ali najvažniji efekat konzumiranja kikirikija je to što vam može pomoći da živite duže.

Da, dobro ste pročitali. Najomiljeniji orašasti plod mnogih Amerikanaca jedna je od najhranjivijih namirnica, a uz to može i produžiti vaš životni vek.

Kikiriki obiluje zdravim mastima, proteinima, vlaknima i sadrži više od 25 esencijalnih nutrijenata, od vitamina B skupine i esencijalnih amino kiselina do minerala, poput magnezijuma, fosfora i kalijuma. Takođe, snabdeva organizam širokom paletom bioaktivnih materija koje, kako su pokazala istraživanja, podupiru zdravlje srca i imaju brojne druge zdravstvene dobrobiti.

Kikiriki je super hrana u pravom smislu reči: šaka kikirikija sadrži čak 7 grama visoko kvalitetnih biljnih proteina. S obzirom na to da su proteini iz kikirikija biljnog porijekla dolaze uz neke dodatne komponente koje imaju pozitivne efekte na zdravlje, poput vlakana, antioksidansa i korisnih fitonutrijenata. Istraživanja su pokazala da se količina nekoliko tih fitonutrijenata povećava kad se kikiriki kuva ili prži, što ga onda čini još zdravijim.

Kikiriki
foto: Printscreen

Optimalna težina

Masnoće u kikirikiju su primarno jednostruko nezasićene i višestruko nezasićene, a i jedne i druge su poznate po tome da smanjuju rizik za razvoj srčanih bolesti. Stručnjaci za srce, pa tako i Američko udruženje za srce, preporučuju konzumiranje nezasićenih masti umesto zasićenih kakve se nalaze u maslacu, punomasnim mlečnim proizvodima i masnom mesu. Kikiriki je inače vrlo zasitan i može pomoći u održavanju optimalne telesne težine, zahvaljujući udelu proteina i vlakana.

Ta dinamična kombinacija proteina i vlakana usporava probavu te tako i umanjuje osećaj gladi, a povećava osećaj sitosti nakon obroka. Istraživanja su pokazala da visoko kvalitetni proteini pomažu u regulisanju hormona gladi, a vlakna pojačavaju osećaj ispunjenosti u stomaku, što pomaže svima onima koji nastoje da održe zdravu telesnu težinu. To je ujedno i razlog zašto svi oni koji često uživaju u kikirikiju i orašastim plodovima imaju manji rizik da imaju prekomernu telesnu težinu ili da budu gojazni u odnosu na osobe koje ne jedu često kikiriki ni orašaste plodove.

Duži i zdraviji život

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu JAMA pokazalo je da kikiriki može pomoći da živimo duži i zdraviji život. Naučnici su otkrili su učesnici istraživanja koji su izjavili da često jedu kikiriki i orašaste plodove imali znatno manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka, a naročito srčanih bolesti, tokom trajanja studije. Još jedna ne manje važna stavka u prilog kikirikiju jeste to što je cenom puno prihvatljiviji od drugih orašastih plodova.

I za kraj, još je nekoliko velikih studija u koje je bilo uključeno na hiljade ispitanika zaključilo da kikiriki, kao deo zdrave ishrane koja se bazira pretežno na namirnicama biljnog porekla, može pomoći da živimo duže.

(Espreso/Živim)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.