EVO REŠENJA AKO SE ZNOJITE KAO LUDI: Sprečite neprijatane situacije tokom VRELIH DANA
Znojenje, Foto: Profimedia

PAR TRIKOVA

EVO REŠENJA AKO SE ZNOJITE KAO LUDI: Sprečite neprijatane situacije tokom VRELIH DANA

Ako tražite odgovor na pitanje kako sprečiti znojenje, naći ćete ga u ovom tekstu. Zato, bacite se na čitanje!

Objavljeno: 09:18h

Imamo dobru i lošu vest za vas!

Loša:

Na žalost, znojenje je nemoguće potpuno sprečiti.

Dobra:

To ne bi bilo ni poželjno.

Znojenje je mehanizam pomoću kojeg se naše telo hladi i nedostatak istog doveo bi do pregrevanja našeg organizma. Svi se znojimo i to je normalno. Ono što zapravo želimo da vam otkrijemo sada jeste kako smanjiti znojenje onda kada je ono prekomerno?

Možda se pitate kada možemo reći da je znojenje pojačano?

Možete se, za početak, voditi ovim:

U određenim uslovima, kao što je recimo visoka spoljašnja temperatura, svi ćemo početi da se znojimo. Međutim, ima i onih ljudi koji će početi pojačano da se znoje i bez tih nekih uslova koji izazivaju potrebu organizma da se hladi znojenjem. Onako, reklo bi se, sami od sebe. U tom slučaju govorimo o prekomernom znojenju odnosno o hiperhidrozi.

Perspi Guard, Znojenje
foto: Profimedia

Sigurno vam se desilo da se zapitate: kako da se manje znojim?

Može biti u pitanju poslovni sastanak, venčanje najboljeg druga ili bilo koja druga situacija u kojoj ne želite fleke znoja na odeći. Priznaćete da bi vam mogućnost da znate kako se manje znojiti donela olakšanje. Još ako vam se na sve to javlja i alergija na znoj? Nešto pod hitno treba preduzeti!

Bez obzira da li imate običaj da se znojite po celom telu il samo po njegovim određenim delovima, spremili smo vam detaljan vodič kako sprečiti znojenje.

2 načina kako sprečiti znojenje koji se najviše koriste

Za ove trikove protiv znojenja svi znaju i svi ih skoro koriste. U pitanju su antiperspiranti i adekvatna garderoba. Međutim, nedovoljno upućeni i ovde prave greške pa je red da ove metode malo raskrinkamo.

1. način – antiperspiranti

Kako birate mirisni preparat koji ćete staviti na telo posle tuširanja?

Mnogi ih biraju po mirisu umesto po ulozi koju imaju. Jako je bitno razlikovati dezodoranse i antiperspirante.

Dezodoransi imaju samo lep miris, dok su antiperspiranti naprednija verzija – i mirišu i blokiraju znojenje.

Većina antiperspiranata deluje tako što blokira znojne žlezde i onda znojenje bude manje izraženo. Pomažu da se manje znojite, ali nisu način kako zaustaviti znojenje sasvim.

Šta je blokator znoja?

Obični komercijalni antiperspiranti ponekad nisu dovoljno jaki. Drugim rečima, nemaju dovoljno aluminijum hlorida – sastojka koji deluje kao blokator znoja. Ako vam oni ne vrše posao, potražite jače.

Jači, medicinski antiperspiranti imaju preko 14% aluminijum hlorida.

Ukoliko vaš problem sa znojenjem nije previše izražen, pročitajte šta je prirodni dezodorans i šta možete da očekujete od njega.

2. način – odgovarajuća garderoba

Kako birate odeću koju nosite?

Mnogi biraju po kroju, boji ili poslednjoj modi. Međutim, danas je sve više materijala koji su jedino dobri da se u njima preznojite. Sintetički materijali jeftiniji su od onih koji su napravljeni od prirodnih vlakana i lakši su za održavanje. Ipak, priznaćete i sami, bolji su i za znojenje.

Jedan od načina kako sprečiti znojenje jeste da birate materijale u kojima koža može da diše: pamuk, lan, viskoza – samo su neki od materijala koje treba da nosite. Spandex, nylon, aktil i razna poliamidna vlakna treba da izbegavate.

Iskombinujte ova dva koraka pravilno i eto odgovora na pitanje kako se manje znojiti!

A šta je pravilno?

Znojenje
foto: Promo

Ako samo ustanete ujutru, istuširate se i naprskate antiperspirant i brže-bolje se obučete – grešite!

Probajte ovako:

Istuširajte se uveče i nanesite antiperspirant pred spavanje. Pri tom gledajte da prvo osušite kožu dobro, a tek onda stavite antiperspirant. Zašto? Kao i bilo kojem leku protiv znojenja, antiperspirantu treba neko vreme da počne da deluje. Noć je idealno vreme jer ste manje aktivni i manje se znojite. Naravno, ovo pod uslovom da noćno znojenje nije vaš problem.

Uvek nanesite antiperspirant na čistu kožu. To što ste ga poneli sa sobom u torbi da ga stavite kako biste bolje mirisali na pola radnog vremena – okačite mačku o rep! Čak i najmanja količina prljavštine, dezodoransa, kojekakvih naslaga učiniće da ovaj način kako sprečiti znojenje bude beskoristan.

Kako sprečiti znojenje adekvatnom ishranom?

Jeste li znali da je ishrana svojevrstan lek protiv znojenja? O jeste! Itekako!

Hrana utiče na brojne procese u našem organizmu, uključujući i znojenje. Ishrana pojedinim namirnicama može biti okidač znojenja. Kod nekih osoba, koje pate od takozvanog gustatornog znojenja, posebno se javlja znojenje glave.

Izbegavanjem namirnica koja podstiču znojenje i konzumiranjem blagotvornih namirnica na pola ste puta do odgovora kako sprečiti znojenje.

A kako?

- Izbegavajte začinjenu hranu

- Svedite unos kofeina i alkohola na minimum (a nije loše ni da ih se odreknete pošto nisu baš od vitalnog značaja)

- Smanjite unos ugljenih hidrata i rafinisanih masnoća

- Povećajte unos vitamina B (ovaj vitamin potpomaže normalno funkcionisanje organizma, pa i znojenje može biti u tom paketu prednosti)

- Jedite više voća i povrća

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.