DEPRESIJA, BOL U NOGAMA I VISOK PRITISAK ZNAČE SAMO JEDNO: Telo vam ukazuje na važnu stvar, ne ignorišite SIGNALE!
Depresija, Foto: Profimedia

nedostatak

DEPRESIJA, BOL U NOGAMA I VISOK PRITISAK ZNAČE SAMO JEDNO: Telo vam ukazuje na važnu stvar, ne ignorišite SIGNALE!

Vitamin D pomaže jačanju kostiju i mišića i njegov nedostatak može da dovede do nevolja sa zdravljem. Nedostatak vitamina D je povezan sa srčanim bolestima, bolestima debelog creva, prostate, i još mnogo toga.

Objavljeno:

Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju mnogih alergija na odstojanju regulišući imunološki sistem.

Vitamin D pomaže jačanju kostiju i mišića i njegov nedostatak može da dovede do nevolja sa zdravljem. Nedostatak vitamina D je povezan sa srčanim bolestima, bolestima debelog creva, prostate, i još mnogo toga.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Pogledajte neke od glavnih simptoma deficita vitamina D, koje ste možda prevideli.

1. Bol u mišićima i kostima

Konstantan bol ovog tipa je jedan od primarnih znakova nedostatka vitamina D. Vaše telo prestaje sa izgradnjom koštane mase oko 30 godina, a nedostatak vitamina D može ubrzati ili pogoršati simptome osteoporoze. 2. Često se osećate tužno

Da li ste tužni sve vreme bez ikakvog posebnog razloga? Depresija i promene raspoloženja su često povezani sa nedostatkom vitamina D u vašem telu. Serotonin, hormon koji je odgovoran za raspoloženje je stimulisan u zavisnosti od količine vitamina D. Mnoge studije su pokazale kako povećana izloženost suncu može učiniti ljude sretnijim.

3. Hronično oboljenje desni

Dovoljno vitamina D je važno i za vaše oralno zdravlje. Paradentoza je hronično stanje gde bakterije uzrokuju da desni otiču i kvare se. Neke studije ukazuju na direktnu ulogu sunčeve svetlosti u smanjenju rizika od paradentoze.

4. Visok krvni pritisak

Hipertenzija, takođe poznata kao visok krvni pritisak, još je jedan znak da vašem telu manjka vitamina D. Istraživanja pokazuju da postoji veza između vitamina D i hipertenzije.

5. Umor i pospanost

Ako se osećate umorno bez razloga, onda bi to moglo biti zato što je vaše telo manje izloženo sunčevoj svetlosti i drugim izvorima vitamina D. Istraživanje povezuje nedostatak vitamina D sa sindromom hroničnog umora. Nizak nivo vitamina D u telu učiniće da osećate letargiju. Ovaj simptom je posebno izražen kod starijih ljudi.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

6. Promene raspoloženja

Kao što je ranije pomenuto, receptori za vitamin D pronađeni su u mnogim delovima mozga koji utiču na vaše raspoloženje i emocije. Studije pokazuju da je nedostatak vitamina D povezan sa mentalnim bolestima kao što su stres, anksioznost i depresija.

Depresija, Sezonska depresija, Tuga, Neraspoloženje
foto: Profimedia

7. Prekomerna težina

Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina D povezan sa razvojem gojaznosti i povećava rizik od komplikacija povezanih sa gojaznošću. Vitamin D pomaže gojaznim pacijenatima da izgube na težini. Ako ste brzo stekli suvišne kilograme, čak i ako redovno vežbate i uzdržavate se od prejedanja, nedostatak vitamina D mogao bi biti jedan od osnovnih uzroka.

8. Digestivni problemi

Nedostatak vitamina D može uticati na probavne probleme. Sunčev vitamin pomaže da vaš digestivni sistem pravilno apsorbuje masti. Nedostatak vitamina D može dovesti do brojnih crevnih problema poput netolerancije na gluten, inflamatorne bolesti creva i kronove bolesti.

9. Alergije

Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina D takođe ima ulogu u razvoju mnogih alergijskih reakcija. Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju mnogih alergija na odstojanju regulišući imunološki sistem. Neke od alergija vezanih za ovakve situacije uključuju astmu, alergije na hranu, ekcem, alergijski rinitis i anafilaksiju.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media