EVO KAKO ZA 1 MINUT DA PROVERITE ZDRAVLJE! I te kako je MOGUĆE
Foto: Profimedia

LAKO

EVO KAKO ZA 1 MINUT DA PROVERITE ZDRAVLJE! I te kako je MOGUĆE

Samo 60 sekundi je dovoljno da pomoću nekoliko brzih i lakih kućnih samopregleda otkrijete u kakvom je stanju vaš organizam

Objavljeno:

Proučite svoje dnevne rutine i napravite kratak i delotvoran sistematski pregled.

Pogledajte oči - beonjača može štošta da otkrije o vašem zdravlju. Ona bi trebalo da bude čisto bele boje. Crvenilo u očima prouzrokuju sitni krvni kapilari koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi, ali beonjača može da postane i žućkasta.

Uradite test tako da sedam dana zaredom na dnevnom svetlu posmatrate beonjaču. Ako se boja menja, uzrok mogu biti neispavanost, iritacija, alergije ili napor, ali ako ona ostaje nepromenjena, potražite pomoć lekara.

Proverite četku za kosu - opadanje kose može da bude pokazatelj širokog spektra promena u organizmu. Ako na četki posle češljanja primetite mnogo više dlaka od uobičajenog, detaljno očistite četku i kod sledećeg češljanja prebrojte vlasi.

Četka za kosu, Opadanje kose
foto: Profimedia

Dunite kroz nos - normalno disanje kroz nos opisuje i normalno stanje sluznice nosa. Ali i najmanja promena u organizmu to stanje može da poremeti. Izduvajte nos u belu papirnu maramicu.

Ako ne izduvate ništa, vaša sluznica je zdrava. Ako izduvate providnu tečnu sluz, najverovatnije je reč o iritaciji, promeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale koju je potrebno pratiti.

Zagledajte nokte - zdrav nokat je čvrst, bistar i providan. Bilo kakva promena na njegovoj površini može biti pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i pogledajte ima li na njemu nekih značajnih promena.

Nokti
foto: Printscreen

Beličaste mrlje mogu da znače manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu da ukazuju na gljivičnu infekciju. Kod takvih promena budite oprezni i pratite ih. Ako se situacija pogoršava ili menja a ne nestaje, potražite pomoć stručnjaka.

Analizirajte urin - normalna boja urina trebalo bi da bude bistre svetložute boje. Međutim, na promenu boje mogu da utiču i hrana i piće, kao i neke zdravstvene tegobe. Ako promene potraju, ne odlažite posetu lekaru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.