EVO KOJI UŽAS SE DESI TELU KADA UPADNE U LEDENU VODU: Doktori otkrili SVE, naježićete se!
evo sta-se-desi-telu-kada-upadne-u-ledenu-vodu, Foto: Profimedia

UŽAS

EVO KOJI UŽAS SE DESI TELU KADA UPADNE U LEDENU VODU: Doktori otkrili SVE, naježićete se!

Sve je više vesti da se neko utopio u reci, da je nesrećnim okolnostima završio u vodi... a postavlja se pitanje, šta se desi organizmu kada nastupi smrt u hladnoj vodi?

Objavljeno:

U nastavku vam donosimo šta se tačno dogodi organizmu kada dođe u kontakt celim telom sa ledenom vodom. Naime, sve što je ispod 15 stepeni, smatra se vodom u kojoj čovek ne može da izdrži duže od 20 minuta.

Osoba prolazi kroz razne faze kada pliva u hladnoj vodi. Sve što je ispod 15 stepeni smatra se hladnom vodom. U prvoj fazi, kada osoba uđe u hladnu vodu, dolazi do dubokog i nekontrolisanog disanja. To traje dva do tri minuta. Nakon toga dolazi do skoka krvnog pritiska i do ubrzanja rada srca.

Srce
foto: Profimedia

Posle ovih faza dolazi do naglog pada telesne temperature.

Nastupa hipotermija, pad temperature tela ispod 35 stepeni. Organizam mehanički uključuje neke kontrolne mehanizme. Sva krv iz ruku i nogu se sliva ka srcu i plućima.

Jasno je i šta se dešava s ekstremitetima kada naglo padne telesna temperatura.

Uviđaj, Reka, Drina, Forenzičar
foto: Profimedia

U tom slučaju dolazi do toga da telo ne može normalno da se pokreće, usled nemogućnosti adekvatne kontrakcije mišića. Smatra se da, kada su temperature 5, 6, 7 stepeni, kao što je ovih dana u Savi, jedna potpuno zdrava i fizički ne može da ostane duže od 20 minuta. Ipak, veću šansu da prežive u hladnoj vodi imaju ljudi sa većom telesnom masom, odnosno težinom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.