OVIH 17 STVARI IMA SVAKA SRPSKA KUĆA, A NE ZNATE KOLIKO SU ŠTETNE: Mogu dovesti vaše dete u OPASNOST
Dete, Foto: Profimedia

faktori rizika

OVIH 17 STVARI IMA SVAKA SRPSKA KUĆA, A NE ZNATE KOLIKO SU ŠTETNE: Mogu dovesti vaše dete u OPASNOST

U svom ispitivanju okoline i doma u kom žive, često mogu da posegnu za predmetima za koje apsolutno nisu svesna da mogu da im škode.

Objavljeno:

Radoznalost dece ne poznaje granice, naročito kada počnu da se kreću samostalno i da istražuju svet oko sebe.

U svom ispitivanju okoline i doma u kom žive, često mogu da posegnu za predmetima za koje apsolutno nisu svesna da mogu da im škode.

Izvršna direktorka roditeljske organizacije “Tini Hearts Education”, Niki Jurkuc, rekla je da pojedini proizvodi koje svako ima u kući, mogu veoma da oštete zdravlje deteta, pa čak i da dovedu do trovanja.

Trovanje, prema njenim rečima, može čak i da ugrozi život deteta, ukoliko se ne reaguje na vreme. Prema izveštajima iz Nacionalne službe za zdravlje Velike Britanije, najveći broj slučajeva trovanja dece, događa se upravo kod kuće.

Deca mlađa od pet godina takođe su najviše izložena riziku od slučajnog trovanja.

dete
foto: Profimedia

Ovih 17 proizvoda se posebno izdvaja:

1. Eterična ulja 2. Lepak 3. Pesticidi 4. Izbeljivač 5. Benzin 6. Cigarete 7. Lekovi za odrasle 8. Lekovi za decu 9. Lekovi za kućne ljubimce 10. Aceton 11. Alkohol 12. Deterdžent za sudove 13. Prašak ili kapsule za pranje veša 14. Baterije 15. Otrovne biljke 16. Sprej protiv insekata 17. Različita sredstva za čišćenje

Većina proizvoda koji su navedeni, otrovna je za svakog, nezavisno od godina, ali logično je da odrasli to znaju. Niki kaže da je posebno važno da se lekovi i sredstva za čišćenje skladište daleko od domašaja deteta.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Takođe, ona smatra da je greška roditelja to što, kako bi deci dali lek, često koriste termine kao što su “slatkiš”, “bombonica” i slično. Dete će u to zaista poverovati, i može samostalno uzeti tablete, ako ih pronađe u vašoj torbi ili na stolu.

Britanska Nacionalne službe za zdravlje, navodi da je važno prepoznati znakove trovanja. Najčešće se javljaju vrtoglavica, mučnina i bolovi u stomaku. Ukoliko je dete otrovano, verovatno će iznenada razviti ove simptome.

U garaži i dvorištu, gde dete može lako da dospe, takođe je važno da sakrijete otrovne supstance.

Vodite računa i o tome šta gajite u dvorišu. Biljke poput ricinusa, oleandra i velebilja, izuzetno su otrovne.

(Espreso/TheSun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.