MNOGO OPASNIJE OD NIKOTINA! Niste ni svesni koje sve OTROVE SADRŽI JEDNA CIGARETA, šokiraćete se!
Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI

MNOGO OPASNIJE OD NIKOTINA! Niste ni svesni koje sve OTROVE SADRŽI JEDNA CIGARETA, šokiraćete se!

Nema sumnje da je pušenje loše i ovu činjenicu više niko ne pobija. Međutim, mnogi u stvari ni ne znaju šta konzumiraju kada popuše cigaretu.

Objavljeno:

Svi znaju da ima nikotina, naravno, kao i da pušenje izaziva nakupljanje katrana u plućima i arterijama. Ipak, iz bilo kog razloga, većini ljudi ne padne na pamet da sam unose na hiljade hemikalija sa svakim udisajem. Pored toga, u cigaretama ima 43 kancerogene hemikalije, a takođe ima i 400 toksina. Nepotrebno je reći, ali, cigarete su mnogo gore nego što većina nas zamišlja.

Evo samo nekoliko hemikalija koje unosite pri svakom udisanju.

Cijanovodonična kiselina

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, cijanovodonična kiselina je klasifikovana kao hemijskim sredstvom za gušenje. Tačnije, to su toksični gasovi ili para koji sprečavaju isporuku ili apsorpciju kiseonika u telu. Jednostavno rečeno, ova hemikalija sprečava kiseonik da dopre do telesnih tkiva i organa, što može oštetiti srce i nervni sistem.

Pušenje
foto: EPA

Amonijak

Ako ste ikada prali svoje prozore nečim što ima amonijak i slučajno osetili dašak i zamalo pali u nesvest, onda već znate koliko je užasno udisati amonijak. Međutim, iz bilo kog razloga, on se takođe nalazi u cigaretama. Amonijak može izazvati oštećenje pluća i uništiti sposobnost da pravilno dišete, a užasan je i za jetru.

Formaldehid

U cigaretama se nalazei agensi za balzamovanje. Čak i samo mala količina može negativno uticati na zdravlje, tvrdi Nacionalni institut za rak.

Živa

Živa je loša za telo. Čak i najmanja količina čiste žive kad uđe u organizam može biti smrtonosna. Ipak, mnogi je unose dok puše. Živa može da izazove hipertenziju, glavobolju i kardiovaskularno oštećenje. EPA tvrdi da čak i mali deo može naneti ekstremnu štetu telu.

Ugljen-monoksid

Postoji razlog što prave detektore ugljen-monoksida i postavljaju ih u domove. Razlog tome je što je ugljen-monoksid loš za organizam. Ipak, svaki put kada udahnete dim cigarete, udišete ovu izuzetno opasnu hemikaliju koja može uništiti zdravlje srca i uzrokuje zamagljen vid, pa čak i smrt.

Pušenje
foto: AP

Olovo

Olovo je poznato kao tihi ubica, jer često leži uspavan u telu i polako ga uništava iznutra. Prema CDC-u, nijedan nivo ovog elementa nije bezbedan za telo.

Kalijum citrat

Kalijum citrat se često propisuje pacijentima koji imaju povišenu mokraćnu kiselinu. Međutim, kada se konzumira bez odgovarajućeg nadzora, može izazvati bol u stomaku, nepravilan rad srca, slabost mišića i mnogo gore simptome.

Ako to nije dovoljno da poželite da odmah izbacite cigarete, Američko udruženje za plućne bolesti takođe navodi ove hemikalije kao sastojke u cigaretama:

Pušenje
foto: Profimedia

Aceton - nalazi se u odstranjivaču laka za nokte

Sirćetna kiselina - sastojak boje za kosu

Amonijak - uobičajeno sredstvo za čišćenje u domaćinstvu

Arsen - koristi se u otrovu za pacove

Benzen - nalazi se u gumenom cementu i benzinu

Butan - koristi se u tečnosti za upaljače

Kadmijum - aktivna komponenta u kiselini akumulatora

Ugljen monoksid - oslobođen u izduvnim gasovima automobila

Formaldehid - tečnost za balzamovanje

Heksamin - nalazi se u tečnosti za upaljače za roštilj

Olovo - koristi se u baterijama

Naftalen - sastojak naftalina

Metanol - glavna komponenta raketnog goriva

Nikotin - koristi se kao insekticid

Katran - materijal za popločavanje

Toluen - koristi se za proizvodnju boje.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.