CRVENILO I PLIKOVI NA KOŽI UOPŠTE NISU BEZOPASNI: Ovo je 6 stvari koje mogu dovesti do pojave PSORIJAZE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

psorijaza

CRVENILO I PLIKOVI NA KOŽI UOPŠTE NISU BEZOPASNI: Ovo je 6 stvari koje mogu dovesti do pojave PSORIJAZE!

Jednom kada se psorijaza pojavi, nikada je se nećete rešiti, ali njeni simptomi mogu da nastaju i nestaju

Objavljeno:

Psorijaza je autoimuni poremećaj za koji se smatra da se javlja kada vaša bela krvna zrnca proizvode previše određenih materija, što izaziva upalu.

Ćelije kože se u ovom stanju mnogo brže razvijaju, ali i umiru, što dovodi do pojave zadebljanja.

Tako nastaju srebrno-crveni plikovi koji su karakteristični za psorijazu. Lezije psorijaze se najčešće pojavljuju na koži glave, kolenima, laktovima i donjem delu leđa.

Iako se najvidljiviji simptomi pojavljuju na vašoj koži, psorijaza može da ima i druge komplikacije, uključujući povećanje rizika od dijabetesa, srčanih oboljenja, pa čak i Kronove bolesti.

Jednom kada se psorijaza pojavi, nikada je se nećete rešiti, ali njeni simptomi mogu da nastaju i nestaju. Do pojave psorijaze mogu da dovedu brojni faktori, a ovo su najčešći:

1. Preboleli ste neku infekciju

Nije redak slučaj da ljudi dobiju psorijazu nakon preboljevanja neke infekcije, kao što su bronhitis, tonzilitis ili neke druge respiratorne infekcijom. Ovo ima smisla jer infekcije napadaju imuni sistem.

2. Posekotina

Povrede kože poput posekotina i ogrebotina, pa čak i opekotina od sunca, ujeda insekata ili nove tetovaže, mogu da izazovu nešto što se zove Koebnerov odgovor ili Koebnerov fenomen. Ovde se psorijazna lezija pojavljuje u delu tela gde se psorijaza obično ne javlja.

1 / 5 Foto: Profimedia

3. Stres

Poznato je da je stres izazivač brojnih problema sa fizičkim zdravljem. On je zapravo jedan od najčešćih izazivača psorijaze. Komplementarne i alternativne terapije za ublažavanje stresa kao što su meditacija i akupunktura mogu pomoći u smanjenju psorijaze.

4. Alkohol i cigarete

Pokazalo se da alkohol pogoršava problem sa psorijazom, naročito kod muškaraca. On takođe može da umanji i efekte tretmana psorijaze.

Pušenje udvostručuje rizik od razvoja psorijaze i može čak i da pogorša stanje, ako se već borite sa psorijazom.

5. Porođaj

Kod žena, hormonske promene mogu da pogoršaju psorijazu. Generalno, čini se da viši nivoi određenih hormona štite od izbijanja psorijaze, dok pad nivoa može da ih pogorša. Zbog toga psorijaza može da bukne tokom puberteta, menopauze i nakon porođaja.

1 / 6 Foto: Profimedia

Iz istog razloga, psorijaza ima tendenciju da se razvije kod trudnica.

6. Novi lekovi

Određeni lekovi takođe mogu da izazovu pojavu psorijaze. Naročito se radi o lekovima koji sadrže litijum, koji se koristi za lečenje bipolarnog poremećaja i drugih psihijatrijskih stanja. Takođe, tu su i neki lekovi koji se koriste za lečenje malarije, nesteroidni antiinflamatorni lekovi poput ibuprofena i lekovi za visok krvni pritisak kao što su beta-blokatori.

Ukoliko mislite da neki lek izaziva psorijazu, nemojte prestajati da ga pijete bez prethodnog savetovanja sa lekarom.

Bonus video:

24:26

CENTRALNI DNEVNIK 15.05.2022.

(Espreso/Health.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.