OVAJ LEK JE STALNO UZIMAO MILOMIR MARIĆ!
Milomir Marić, Foto: Print Screen Youtube

OBRATITE PAŽNJU

OVAJ LEK JE STALNO UZIMAO MILOMIR MARIĆ!

Prvi dan, ako piše u protokolu, uzima se 1.600 mg na 12 sati, zatim još četiri dana 600 mg na 12h. Ne sme se davati trudnicama i dojiljama, a potreban je oprez i kod pacijenata s ozbiljnim oštećenjem jetre i bubrega

Objavljeno:

Novinar Milomir Marić ima 66 godina i preležao je kovid, a u tom periodu se pohvalio kako se sve dobro završilo zahvaljujući kineskom leku "favipiravir", koga mu je odmah po detektovanju korone prepisao dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike.

Glavna misija "favipiravira" je da spreči razmnožavanje virusa u organizmu i zato je važno da ga pacijenti počne uzimati najkasnije peti dan od početka simptoma. U Srbiji se ovaj lek u tabletama primenjivao isključivo u bolnicama do kraja marta ove godine, kada je 11. verzijom Protokola za lečenje kovid pacijenata omogućeno da ga pacijentu prepiše i lekar u kovid ambulanti upravo da bi ga što pre uzimali.

Prvi dan, ako piše u protokolu, uzima se 1.600 mg na 12 sati, zatim još četiri dana 600 mg na 12h. Ne sme se davati trudnicama i dojiljama, a potreban je oprez i kod pacijenata s ozbiljnim oštećenjem jetre i bubrega.

1 / 7 Foto: Stefan Stojanović

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog objašnjava da "favipiravir" sprečava umnožavanje virsa i da može da olakša kliničku sliku.

- Suština je u tome da se primeni dovoljno rano, dok se bolest nije pogoršala. I što pre, to bolje! Ima rizika od primene, ali je korist izgleda veća. Od neželjenih efekata, najčešći su proliv i neki poremećaji krvne slike i biomarkera funkcije jetre - kaže prof. Todorović.

Napominje i da je SZO bila rezervisana prema upotrebi "favipiravira", ali je nedavna meta-analiza devet kliničkih ispitivanja u vodećem naučnom časopisu Scientific Reports (https://doi.org/10.1038/s41598-021-90551-6) pokazala da je efikasan.

- Poboljšanje kliničke slike tokom prvih sedam dana hospitalizacije bilo je visoko statistički značajno češće kod pacijenata na "favipiraviru" u poređenju sa kontrolnom grupom. Takođe, moguće je da ima povoljno dejstvo na uklanjanje virusa iz organizma (obesklicavanje), na potrebu pacijenata za kiseonikom (za 7% poređenje je bez statističke značajnosti, ali je trend povoljan) i na smrtnost (za 30%, ali je poređenje ipak bez statističke značajnosti u odnosu na kontrolnu grupu) - ističe prof. Todorović i dodaje da je prvobitno odobren u Japanu za pacijente obolele od gripa tokom epidemije.

(Espreso/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.