OVO VAM SE MOŽE DESITI NAKON KORONE! Srpska DOKTORKA tvrdi da su SVI U OPASNOSTI
Foto: RINA

vaŽno

OVO VAM SE MOŽE DESITI NAKON KORONE! Srpska DOKTORKA tvrdi da su SVI U OPASNOSTI

- Opadanje kose nakon infekcije covidom-19 predstavlja difuzno i reverzibilno opadanje kose, odnosno folikul dlake je očuvan i moguć je ponovni rast dlake - kaže za Telegraf dermatolog dr Maja Kojić.

Objavljeno: 09:25h

I pored toga što se u početku mislilo da je infekcija novim korona virusom respiratorna bolest, naučnici su vremenom shvatili da je reč o sistemskoj bolesti koja može da utiče na ceo organizam. Kao jedna od posledica preležanog covida-19 javlja se i opadanje kose.

- Povećan rizik od nastanka opadanja kose nakon infekcije covida-19 je primetan kod osoba koje su imale teži oblik infekcije, a to su najčešće bile osobe sa udruženim bolestima (najčešće hroničnim) tzv. komorbiditetima - kaže za Telegraf doktorka Maja Kojić.

Ona ističe da pozitivna korelacija između težih oblika infekcije i opadanja kose ne isključuje mogućnost opadanja kose i kod blažih oblika infekcije.

- Svakako, nakon infekcije potrebno je vršiti redovnu kontrolu kod nadležnih lekara, a u slučaju opadanje kose to je specijalista dermatologije. Još nije tačno otkriveno na koji način infekcija virusom izaziva opadanje kose. Postoji više hipoteza, jedna od njih je da opadanje kose nastaje kao posledica intenzivnog oslobađanja medijatora i to pro-inflamatornih citokina kao posledica virusne infekcije, pre svega interleukina-6 (IL-6) u teškim oblicima bolesti. Visok nivo ovih čestica dovodi do prelaska folikula dlake iz anagen faze (faze aktivnog rasta) u katagen fazu (faza ispadanja dlake), kao i lokalne inflamacije i gubitka "imunološke privilegije" (zaštite od odbacivanja od strane sopstvenog imunološkog sistema) - pojašnjava dr Kojić.

Opadanje kose
foto: Profimeda

Takođe, kako navodi, interleukin-6 dovodi do smrti ćelija koje izgrađuju folikul dlake.

- Infekcija jeste glavni okidač, ali postoje i dodatni faktori koji doprinose nastanku ovog poremećaja kao što su neredovna i neraznovrsna ishrana, loš kvalitet kose (usled čestog farbanja i feniranja), neredovno pranje kose kao i neke vrste lekova (npr. antikoagulanti) - kaže doktorka.

Na pitanje koliko je ovo česta pojava sa kojom se sreće u praksi od vremena kada je počela korona, ona odgovara:

- Dosta često, uglavnom pacijenti koji su mi ulazili u ordinaciju zbog kose dolazili su zbog ovog problema, posebno jer on je jako povezan sa psihološkim stanjem, gubitkom samopuzdanja, estetikom i izbegavanjem socijalnih odnosa, koji su svakako bili narušeni tokom pandemije, a očigledno i nakon nje.

Kako navodi, još se smatra da je opadanje kose akutna pojava koja uglavnom nastaje u prva dva meseca nakon preležane infekcije i traje do šest meseci.

Ljudi često imaju strah da može zbog ove pojave da dođe do ćelavosti. Koliko je ona zaista moguća?

- Opadanje kose nakon infekcije covid-19 predstavlja difuzno i reverzibilno opadanje kose, tj folikul dlake je očuvan i moguć je ponovni rast dlake. Studije su utvrdile da 24 odsto obolelih od covida-19, nakon preležane bolesti razvije neki oblik opadanja kose. Od tih 24 odsto predominatne su žene (oko 70 odsto). Ovo se može objasniti pojačanom osetljivošću folikula dlake kod žena, lakšom identifikacijom gutbitka kose zbog dužine kose i većem psihološkom uticaju gubitka kose na ženski nego na muški pol - objašnjava dr Kojić.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.