DERMATOLOG POLEKSIĆ UPOZORIO: Tamna boja kože je samo ODBRAMBENA REAKCIJA, evo kakva je ZDRAVA koža!
Foto: Printscreen/youtube/PRVA

mažite se redovno!

DERMATOLOG POLEKSIĆ UPOZORIO: Tamna boja kože je samo ODBRAMBENA REAKCIJA, evo kakva je ZDRAVA koža!

Koža pamti, tako da to se neće desiti za nedelju, mesec, godinu, ali kad tad neka promena na koži će se pojaviti, ko se oglušio o savete lekara i meteorologa."

Objavljeno:

Meteorolozi poslednjih dana upozoravaju na povećano UV zračenje, ali mnogi za to ne haju – dermatovenerolog i dermatoonkolog dr Predrag Poleksić upozorava da to uopšte nije pametno u svom gostovanju na TV Prva.

Pomenuvši solarijume, dr Poleksić je podstakao da je Srpsko dermatološko društvo uticalo da se od 2018. godine zabrani upotreba solarijuma za mlađe od 18 godina.

Koža pamti, tako da to se neće desiti za nedelju, mesec, godinu, ali kad tad neka promena na koži će se pojaviti, ko se oglušio o savete lekara i meteorologa."

On je istakao da ne treba čekati da se dese promene na koži, pa da se ode kod dermatologa, već da treba ići jednom godišnje na preventivne preglede. U međuvremenu, važan je samopregled kože i mladeža – “ tamna, crna boja, ljubičasta, siva, to su uznemirujuće boje”.

Sunčanje na plažama, bazenima, terasama ili bilo gde de se može uhvatiti malo sunca, mnogima je omiljena letnja aktivnost. Većina ljudi voli da ima preplanuli ten, posebno devojke, ali dr Poleksić upozorava da to uopšte nije dobro po zdravlje. Na pitanje da li to znači da treba da se vratimo sa odmora beli, dermatovenerolog kaže:

Sunčanje
foto: Profimedia

"Da, to je zdrava boja kože. Tamna boja kože je odbrambena reakcija kože na UV zračenje. Solarijumi su koncentrovani UV zraci, mi koristimo u dermatologiji UV zrake da spustimo imunitet, kod hroničnih inflamatornih bolesti, psorijaze, vitiliga... Tako da UV zraci deluju imunosupresivno, znači spuštaju imunitet”.

“Svi punoletni idu na sopstvenu odgovornost. To je koncentrovano UV zračenje, ja bih rekao da je dovoljno deset minuta na suncu da se dobije dovoljna količina vitamina D za ceo dan, bez zaštitnog faktora, najbolje u ranim prepodnevnim ili kasnim popodnevnim satima”.

S druge strane, kada idete na bazen ili more ili planirate da provede duže od desetak minuta napolju, zaštitni faktor je neophodan – dr Poleksić savetuje SPF 50 ili veći.

“Obavezno se namazati pre ulaska u vodu, najveći faktor, pogotovo za malu decu, ljude koji su na imunosupresivnoj terapiji koja spušta imunitet”, poručuje on.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media