OVO VOĆE KAO LUDO UBRZAVA METABOLZAM! Kakve BOMBETINE za vaše telo (FOTO)
Pijaca, ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

DA LI JE OVO SAMO BAJKA?

OVO VOĆE KAO LUDO UBRZAVA METABOLZAM! Kakve BOMBETINE za vaše telo (FOTO)

Kada metabolizam ne funkcioniše na odgovarajućem nivou, osim razgovora sa endokrinologom, važno je da obratite pažnju i na način ishrane

Objavljeno:

Metabolizam je izuzetno važan za funkcionisanje svih organa, kao i raznih procesa u telu.

Zahvaljujući njegovom delovanju, ćelije u telu se obnavljaju, formiraju se enzimi i podržavaju respiratorne funkcije. Takođe, osobe sa usporenim metabolizmom često imaju problem sa gojaznošću i teško skidaju kilograme. Kada metabolizam ne funkcioniše na odgovarajućem nivou, osim razgovora sa endokrinologom, važno je da obratite pažnju i na način ishrane.

1 / 7 Foto: Emilija Jovanović

Postoje određene namirnice koje mogu podstaći ubrzanje metabolizma, a američka doktorka Edi Horstman ističe sledeće:

1. Kajsije – sadrže magnezijum, gvožđe, kalijum i vlakna, koji pozitivno utiču na telo. Bilo da ih jedete suve ili sveže, odličan su izvor vlakana. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje. Takođe, vlakna iz kajsija kroz probavni sistem stimulišu i rad metabolizma, pa su sjajan izbor za užinu onih koji su na dijeti. Istovremeno, efekat se može videti i od upotrebe svežih i sušenih kajsija.

Kajsije
foto: Printscreen

2. Avokado – savršen izvor zdravih masti i magnezijuma. Izuzetno je bogat vlaknima, pomaže u gubljenju kilograma i redukuje nivo šećera u krvi. Ubrzava metabolizam i reguliše apetit.

1 / 9 Foto: Printscreen/youtube/LuxideLuxi

3. Borovnice – Sadrže vitamine K1 i C, mangan, vitamin B6, E i bakar. Borovnice imaju nizak glikemijski indeks i kontrolišu nivo šećera u krvi, bogate su dijetetskim vlaknima i pozitivno deluju na metabolizam.

1 / 8 Foto: RINA

Doktorka takođe napominje da izbalansirana ishrana kod zdravih osoba dovodi metabolizam u savršenu brzinu i pomaže da telo ostane u dobroj formi, bez puno napora i odricanja.

Pored navedenih namirnica, ona dodaje i čili paprike i spanać na listu hrane koja stimuliše metabolizam.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.