PAMETNO UZIMAJTE OVE NAMIRNICE: Ako se pretera sa količinom, posledice su KATASTROFALNE po organizam!
Tunjevina, Foto: Profimedia

zdrava ishrana

PAMETNO UZIMAJTE OVE NAMIRNICE: Ako se pretera sa količinom, posledice su KATASTROFALNE po organizam!

Iako postoji mnogo prednosti konzumiranja zdrave hrane, preterivanje u njenoj konzumaciji može biti nezdravo koliko i nezdrava hrana.

Objavljeno:

Izreka da u svemu treba biti umeren, pa čak i u vodi, je zaista tačna. Ako preterujemo sa bilo kojom od namirnica, ma koliko one zdrave bile možemo ugroziti svoje zdravlje.

1. Brokoli može da iritira vaša creva

Šolja sirovog brokolija sadrži samo 31 kaloriju, 6 grama ugljenih hidrata i 0,3 grama masti. Bogat je vlaknima, proteinima, vitaminom C, kalijumom i drugim vitaminima i mineralima. Međutim, studije su otkrile da konzumiranje previše brokolija i drugog povrća iz porodice krstaša (cruciferous znači „ukršteno” i uključuje povrće poput kelja, karfiola, kupusa i prokulice) može izazvati iritaciju creva ili izazvati gasove.Pod alarmantnijem svetlošću, otkriveno je da prejedanje brokolija i njegovih srodnika iz krstaša ima negativne efekte na ljude koji uzimaju lekove za srce i razređivanje krvi zbog visokog sadržaja vitamina K.

Brokoli
foto: Profimedia

2. Losos može razblažiti krv

Losos je dobar izvor nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina koje su dobre za smanjenje upale. Jedna porcija lososa pokriva skoro 30% dnevnih potreba odrasle osobe za proteinima. Dok je losos najbolji izbor za mnoge pojedince koji vode računa o svom zdravlju, prekomerna konzumacija omega-3 može imati negativan uticaj na broj trombocita u krvi, pa čak može i razblažiti krv. Pored toga, studije su otkrile da previše ribe, uključujući lososa, može povećati nivo žive u krvi. Za razliku od divljeg lososa, otkriveno je da uzgajan losos ima skoro duplo veću količinu masti i kalorija. Nedavna istraživanja su takođe otkrila da uzgajani losos može imati vezu sa gojaznošću sa količinama zagađivača i hemikalija koje se mogu naći u vodama na farmi.

Losos
foto: Printscreen/youtube/AlleRezepte

3. Cimet može otrovati telo

Cimet se smatra veoma zdravim zbog visokog sadržaja antioksidanata i mnogih lekovitih svojstava. Sposoban je da snizi nivo šećera u krvi, smanji upale i spreči srčana oboljenja. Uprkos svim zdravstvenim prednostima, količina cimeta koju unosimo mora se pratiti na jednu kašičicu dnevno po odrasloj osobi. Istraživanja su otkrila da previše cimeta može biti toksično zbog kumarina koji sadrži. Kumarin je posebno opasan za osobe sa problemima jetre i može izazvati oštećenje jetre prekomernim unosom.

Zdravlje, Luk, Cimet
foto: Profimedia

4. Avokado može izazvati nakupljanje masti

Avokado je poslednjih godina stekao globalnu popularnost kao super zdrava hrana zbog svojih visokih hranljivih svojstava. Jedna porcija avokada čini jednu četvrtinu potrebe odrasle osobe za vitaminom K, jednu petinu naših potreba za folatima i jednu desetinu naših dnevnih potreba za vitaminom E. Masno voće je takođe bogato omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, ali previše avokada takođe može dovesti do upale, nadimanja i uznemiravanja stomaka. Zbog svojih masnih svojstava, avokado nije samo bogat hranljivim materijama, već ima i visoku kalorijsku vrednost. Kao i svaka druga kalorija, previše njih može dovesti do povećanja telesne težine. Ako planirate da uključite avokado u svoj dnevni plan obroka, stručnjaci preporučuju da jedete 50 grama ili otprilike trećinu do pola avokada.

Jaja, Avokado
foto: Profimedia

5. Humus može dovesti do gojaznosti

Humus je bliskoistočni namaz napravljen od leblebija, susamove paste, limuna, belog luka i maslinovog ulja. Pojedinačno, svi sastojci sadrže niz zdravstvenih prednosti; ali kada se kombinuju, proizvode hranljivu superhranu punu proteina. Ne samo da je humus pogodan za vegane i one koji imaju alergije na orašaste plodove, gluten i mlečne proizvode, već je povezan sa poboljšanim zdravljem varenja i kontrolom šećera u krvi.Važno je napomenuti da se prednosti humusa nalaze posebno u domaćoj verziji. Većina humusa koji se kupuje u prodavnici nije tako zdrav i može čak da sadrži opasne sastojke, kao što su velike količine natrijuma, nepotrebna ulja i konzervansi. Humus na polici, kao i druga prerađena hrana, može doprineti gojaznosti i raznim bolestima, pa je najbolje da napravite sami.

Humus
foto: instagram printscreen domacihumus

6. Tunjevina može uticati na vaše motoričke sposobnosti

Tunjevina je protein koji je bogat omega 3 masnim kiselinama i vitaminom B12. Istraživanja su pokazala da je jedenje tunjevine dobro za srce i jača zdravlje očiju, imuni sistem i snižava krvni pritisak. Slično lososu i drugim ribama, tunjevina sadrži živu, što je čini opasnom hranom kada se konzumira u velikim i čestim količinama. Trovanje živom manifestuje se gubitkom pamćenja ili vida, fizičkim drhtanjem i ukočenošću. Upoređujući prednosti konzervirane i sveže tunjevine, obe imaju malo masti i visok sadržaj proteina. Međutim, istraživanja su pokazala da albakor ili velika bela tuna ima veći sadržaj žive u poređenju sa svojim manjim i tamnijim rođacima tune.

Tunjevina
foto: Profimedia

8. Zeleni čaj može izazvati bolove

Zeleni čaj je označen kao jedan od najzdravijih napitaka na svetu zbog visokog sadržaja antioksidanata. Utvrđeno je da antioksidansi u zelenom čaju smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti, sagorevaju masti i poboljšavaju funkciju mozga. Iako zeleni čaj ima bezbroj prednosti, prevelike količine mogu izazvati negativne neželjene efekte, posebno zbog visokog sadržaja kofeina. Efekti konzumiranja previše kofeina uključuju nesanicu, glavobolje, lupanje srca i žgaravicu. Za one sa niskom tolerancijom na proizvode sa kofeinom, zeleni čaj takođe može izazvati kiselost i probavne smetnje.

Ishrana, Kreme, Detoks, Zdravlje, Lešnik, Paradajz, Zeleni čaj, Sunčanje, Suncokret
foto: Profimedia

(Espreso/NovostiMagazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.