U ČEMU JE TAJNA DUGOG ŽIVOTNOG VEKA ? Uz pomoć OVIH namirnica, sve je moguće!
Namirnice, Foto: Profimedia

dijeta

U ČEMU JE TAJNA DUGOG ŽIVOTNOG VEKA ? Uz pomoć OVIH namirnica, sve je moguće!

Dijeta zasnovana na dovoljnim količinama nerafinisanih ugljenih hidrata, biljnim proteinima i ribljem mesu, mogao bi da nam obezbedi duži životni vek i dobro zdravlje, tvrdi nedavno objavljeno istraživanje.

Objavljeno:

Dijeta ima za cilj da zadrži indeks telesne mase (BMI) ispod 25 i da održi idealne nivoe telesne masti i nemasne telesne mase u odnosu na pol, uzrast i potrebe svakog pojedinca.

Dijeta zasnovana na dovoljnim količinama nerafinisanih ugljenih hidrata, biljnim proteinima i ribljem mesu, mogao bi da nam obezbedi duži životni vek i dobro zdravlje, tvrdi nedavno objavljeno istraživanje. Stručnjaci dodaju da ovaj način ishrane nije „strategija za mršavljenje“, iako je normalna telesna težina jedna od osnova zdravlja.

Šta jedu stogodišnjaci ?

Tim naučnika sa Univerziteta Južne Kalifornije analizirao je stotine studija koje su ispitivale vezu između načina ishrane i odloženog starenja kod kratkovečnih vrsta. Stručnjaci su nastojali da otkriju kako hranljive materije, ogničenja kalorijskog unosa, post i dijete sa različitim nivoima makronutrijenata i sastava, kao što je keto dijeta, deluju na organizam. Studije su analizirale ishranu iz više uglova, od studija ćelija i životinja, do kliničkih i epidemioloških istraživanja koja proučavaju stil života stogodišnjaka.

„Dijeta dugovečnosti“ kako je utvrđeno zasniva se na vegetarijanskoj ishrani uz obilje mahunarki i celog zrna. Do 30 odsto čine kalorije iz biljnih masti kao što su orasi i maslinovo ulje. Ovaj način ishrane propagira dijetu sa malo ali dovoljno proteina do 65. godine, a zatim umeren unos proteina, male količine šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Ne koristi se crveno ili prerađeno meso, belo meso se konzumira u ograničenim količinama. Savetuje se tempo obroka tokom kojih se namirnice koriste u razmaku od 12 sati, dok se preostalih 12 sati uzdržavamo od bilo kakvog jela, dopušten je samo unos vode. Preporučuju se i tri ciklusa petodnevnih dijeta na godišnjem nivou.

Dovoljno energije bez povećanja vrednosti insulina

Ovaj način ishrane nije zasnovan na tačno određenom broju kalorija. Dijeta ima za cilj da zadrži indeks telesne mase (BMI) ispod 25 i da održi idealne nivoe telesne masti i nemasne telesne mase u odnosu na pol i uzrast svakog pojedinca. Dijete treba prilagoditi individualnim potrebama – posebno za osobe starije od 65 godina – kako bi se izbegla pothranjenost.

Dijeta
foto: Profimedia

Osobe starije od 65 godina, na primer, mogu postati slabe zbog dijete sa malo proteina. Stručnjaci naglašavaju da je ovaj način ishrane osmišljen da nam obezbedi dovoljno energije bez povećanja vrednosti insulina i aktiviranja signalnih puteva glukoze. Periodično gladovanje između 18. i 70. godine života moglo bi, kako se smatra da ublaži insulinski rezistenciju izazvanu visokokaloričnom ishranom i regulisati krvni pritisak, ukupan holesterol, upalne procese.

Nedavna studija podržava ove nalaze. Utvrđeno je da se životni vek može produžiti za čitavih 8 godina, ako se od 60. godine života počne da unosi više mahunarki, celih žitarica i orašastih plodovima, uz umanjenje količine crvenog i prerađenog mesa.

Optimalna ishrana zasnovana je na specifičnostima svake osobe

Istraživači su primetili da su dijete koje uključuju ograničenje kalorija i proteina bile korisne. Kristin Kirkpatrik, dijetetičar-nutricionista na Klivlendskoj klinici, navodi da je ova dijeta zasnovana na biljnim namirnicama i da može umanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

– Ovaj način ishrane u više studija se dovodi u vezu sa nižim nivoima upala. Kako je upala osnova mnogih bolesti, to može doprineti i faktorima dugovečnosti – objasnila je ona.

Istraživači zaključuju da njihovi nalazi pružaju čvrste temelje za buduća istraživanja. Kada su u pitanju ograničenja studije stručnjaci naglašavaju da se optimalna ishrana može razlikovati u odnosu na pol, godine starosti, genetski sastav svakog čoveka ponaosob. Bitno je imati u vidu da su neki ljudi osetljivi na neke namirnice, kao na primer, na gluten.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.